Cégvilág

Alkut kötött a kormány az építészekkel

A kormány épp azt mérlegeli, hogy bevezesse a kötelező tervezői művezetést. Tárgyalni szeretne a mérnökkamara is.

Az építkezések bejelentése ugyan ingyenes januártól, ám a kormány épp azt mérlegeli, hogy bevezesse a kötelező tervezői művezetést. Ez azt jelentené, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kellene ellenőriznie az építkezést. Az ötlet a Magyar Építész Kamarával folytatott egyeztetések során merült fel, miután a szervezet a januárban bevezetett új eljárást szakmailag elfogadhatatlannak tartotta.

A több szakmai szervezet által is kifogásolt kormányrendelet szerint nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű lakóingatlanok esetében, helyette bejelentési kötelezettséget írnak elő. Utóbbi részeként egy egyszerűsített dokumentációt kell leadni a jegyzőnél, ami ingyenes, és a bejelentés után 15 nappal megkezdődhet az építkezés.

Lázár János azóta többször hangsúlyozta, hogy az új rendszerben már nem a hatóságok, hanem az építész és munkatársai tartoznak felelősséggel a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért. Vélhetően a nagyobb felelősségért cserébe kapnák az építészek a kötelező tervező művezetés bevetését. A Miniszterelnökség és az építészkamara abban is megállapodott, hogy közösen létrehoznak egy szerződésmintát, amellyel megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt. Emellett új város-, településképi törvényt is készítenek, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a városkép szempontjából fontos épületeket megvédjék. Szívesen egyeztetne és kötne hasonló megállapodást a Magyar Mérnöki Kamara is – derül ki a szervezet közleményéből.

"Különös tekintettel arra, hogy az egyszerűsített kiviteli tervnek elengedhetetlen része kell hogy legyen a szakági tervezés, amelynek rendezését hosszú idő óta eredménytelenül egyeztettük a kormánnyal” – hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka, a kamara elnöke. A 300 négyzetméter alatti épületek esetében is elengedhetetlen, hogy érvényesüljön az energiahatékonyság, továbbá, hogy a jövőnek épülő házak elektronikus rendszerei megfeleljenek az „okosházak” támasztotta követelményeknek, ami csak szakági tervezéssel biztosítható.

ingatlan építész
Kapcsolódó cikkek