Cégvilág

A vörösiszap még vevőre vár

Durván 170 milliárd forint adósságot hagyott hátra a vörösiszap-katasztrófában megroggyant Mal Zrt., ennek a töredéke térülhet meg.

Autókat, laboratóriumi és irodaberendezéseket, gyártóeszközöket, valamint ajkai szolgálati lakásokat kínál eladásra legújabban a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. állami felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Összesen 500 millió forintot kér és egyben akarja eladni a három éve bedőlt cég vagyontárgyait, amelyeket ma is használnak az ajkai üzem eszközeit megvásárló és azokat működtető cégek.

A Mal-hagyatéknak egyelőre csak a kisebb részét rendezték azzal, hogy eladták a felszámolás közben is életben tartott ajkai üzemet, lényegében a technológiát. A felszámoló eredetileg 17 milliárd forintra tartotta a vagyont – eszközök, ingatlanok, szellemi tulajdon –, de úgy tudni, ennél lényegesen alacsonyabb ajánlattal kellett beérnie. A versenyhivatal tavaly nyáron hagyta jóvá a bevásárlást, így az IC Profil Kft. a zeolitüzem, a Silkem Hungary Kft. a timföldüzletág, az Inotal Hidrátgyártó Kft. pedig a hidrátüzletág megszerzésére kapott engedélyt. A vevők szomszédságában működő Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt.-ben is érdekelt Kálmán László vállalkozó csoportjához kötődnek.

Az egykori ajkai üzemnél nagyobb tételt képeznek a megmaradt ingatlanok, illetve a mintegy 30 ezer köbméternyi vörösiszap. Ez ugyan rendkívül értékes anyagokat tartalmaz, és nagyobb bevétellel kecsegtet, mint az üzletágak eladása, de a pályázatok kiírása még a fejlesztési minisztérium jóváhagyására vár. Az államnak nem akaródzik újra a zsebébe nyúlnia, úgy tudni, az egykor megsérült tározó, illetve az iszaptér sorsának további rendezését inkább a vevőre bíznák, azaz a környezeti terhekkel együtt adnák el. Szakértők szerint a vörösiszaptér még évekig költséges kezelésekre szorul, és további kiadásokkal fognak járni a zöldhatóság által megkövetelt intézkedések is.

A felszámolás alatt álló Mal összesen mintegy 170 milliárd forint tartozást hagyott hátra. Ez azonban nem a működésével évek alatt felhalmozott mínusz, hanem zömmel a megrepedt X. számú tározóból a környező településekre kiömlött iszap okozta károk miatt keletkezett. A zöldhatóság evégett minden idők legnagyobb büntetését, 135 milliárd forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a cégre, a patakba ömlött iszap miatti büntetés pedig meghaladta a kétmilliárdot. Emellett eltörpül a szállítók és a bankok összesen 20 milliárd forintnyi követelése, és a magánszemélyek kárai miatt követelt bő egymilliárd. Perek garmadája folyik még Mal-ügyben, de valószínű, hogy az összesen 100 millió eurós jelzáloggal biztosított bankok kifizetésén kívül másra nem jut majd a felszámolásból. Sem a környezetvédelmi megabírságra, sem a mintegy 35 milliárd forint közpénzből elvégzett kármentesítés visszafizetésére

vörösiszap mal
Kapcsolódó cikkek