Cégvilág

Bejelentkezett a Bayer a Monsantóért

Konkrét formát öltött a piaci pletyka: a német Bayer vegyipari konszern szerdán valóban megtette vételi ajánlatát amerikai riválisára, a Monsantóra. Kettejük egyesülésével a vetőmagok és növényvédő-szerek globális piacvezető óriásvállalata jönne létre.

A Bayer 90 milliárd, míg géntechnológia úttörőjének számító Monsanto 42 milliárd dollárt ér. Az ügylet minden bizonnyal nagyobb volumenű, mint a ChemChina 43 milliárd dolláros februári felvásárlási ajánlata, amit a svájci Syngentára tett, s amelyet a helvétek el is fogadtak. (A ChemChina értékéről nincs megbízható információ.) Mindkét fúziót azonban - mérete miatt – számos versenyhatósággal még engedélyeztetni kell. A Bayerék esetében ez még nagyon messze van, hiszen eleve kéretlen, könnyen ellenségesnek minősíthető ajánlatról van szó.

A hírt egyébként az amerikaiak szellőztették meg, de részleteket egyik fél sem árult el. A Monsanto közleményében megígérte, hogy gondosan áttanulmányozzák majd az ajánlatot, de semmi garancia sincs arra, hogy elfogadják azt.  Érdekesség, hogy a Reuters értesülései szerint a Monstanto az idén megkörnyékezte a Bayert, hogy adja el neki terményfejlesztési üzletágát, vagy közös vállalatban egyesítsék azt saját részlegükkel. Erre jött most a válasz az akvizíciós ajánlat képében. Maga a Monsanto vadászból üldözötté vált, hiszen a februárban még versenyben volt a kínaiakkal a Syngentáért, majd kikosarazásuk után azt közölte, hogy tulajdonképpen „egyedül is jól megvan”.

A Monsantóra a Bayer hazai riválisa, a BASF is vevő lenne. A felvásárlási terv hivatalossá válása lelombozta a befektetőket, a Bayer árfolyama 8 százalékkal két és féléves mélypontjára zuhant, elsősorban a fúzió magas költségvonzata tölti el aggodalommal a részvényeseket. Inkább közös vállalatok létrehozásában látnának fantáziát, az kevesebb rizikóval jár. Bár árról még nincsen szó, a Bernstein Research 53,7 milliárd dollárra becsüli a kifizetendő összeget, adósságátvállalással együtt. szerintük az ügylethez 27 milliárd dollár értékű tőkebevonásra lehet szüksége a Bayernek. A Citi elemzői az 57-65 milliárd dolláros sávba várják a vételárat. A Bayer szerezhet még pénzt a Covestróban még meglévő 4 milliárd euróra becsült pakettje, illetve a 7 milliárdra taksált állategészségügyi üzletágának eladásával.

Kapcsolódó cikkek