Cégvilág

Rác fürdő: lépés az állami felszámolás felé

Teljesült a főváros kívánsága: stratégiailag kiemelt lett a Rác fürdőt fejlesztő két magáncég. Vagy az utóbbiak, vagy az állami felszámoló hozza majd az új befektetőt.

Gyors felszámolást és befektetőváltást vetít előre az a friss kormánydöntés, amely stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a fővárosnak több mint egymilliárd forinttal adós Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft.-t. Ez a két társaság építette újjá mintegy 9 milliárd forintból a luxusfürdő- és hotelkomplexumot, ám a fővárossal kötött egyezség ellenére a Rác fürdő hatodik éve hever parlagon, azóta vár a nyitásra.

A fővárosi önkormányzat tavaly nyáron döntött a felszámolási eljárás megindításáról a Rác Nosztalgia Kft.-vel, valamint a Rác Beruházó Kft.-vel szembeni követelések miatt. A főváros tulajdonképpen közösen fejlesztette a komplexumot a magánbefektetőkkel: adta a régi fürdőt és a területet, így 25 százalékos közvetett részesedése volt a beruházó Rác Nosztalgiában. A beruházást nagyobbrészt közpénzből finanszírozták, 750 millió volt az állami támogatás, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 7 milliárd hitelt adott, a magánbefektetők mintegy másfél milliárddal szálltak be.

A főváros vezetése éppen a finanszírozásra hivatkozva lendült offenzívába, azt feszegette, hogy a döntően közpénzes beruházás végeredményben „magánszemélyeket gazdagít”. A vita odáig fajult, hogy a főváros egyik cége megakadályozta a Rác Nosztalgia földhasználati jogának bejegyzését, így a komplexum nem tudta megkezdeni sem a működését, sem az MFB-hitel törlesztését. Miután az állami bank felmondta a kölcsönszerződést, a patthelyzetben a két cég csődöt jelentett 2012-ben. Egyéves huzakodás után, 2013-ban a főváros és a magánbefektetők csődegyezség keretében megállapodásra jutottak.

A terv úgy szólt, hogy a főváros 33 százalékos diszkontáron kivásárolja a 7 milliárdos MFB-hitelt, a magánbefektetők rendezik 3 milliárd egyéb sorsát, és kivásárolják a főváros Rác Nosztalgia-beli kisebbségi részét. Az osztozkodás végeredményeként a magánbefektetőké a hotel, és 30 évig ők hasznosítják a fürdőt, de utóbbi a főváros birtokába kerül. Nem teljesült azonban minden az eltervezett forgatókönyvből. Bár némi mozgás mutatkozott tavaly mindkét kft.-ben: tőkeemelésre került sor, a Rác Nosztalgiában mintegy 1,5 milliárd erejéig, és új tulajdonos jelent meg, a ciprusi anyavállalatú Clairvoyant Holding Kft. képében. A helyzet megoldására befektetőtársat keresünk – mondta kérdésünkre a magánbefektetőket képviselő Prekuta Bálint. Lapzártánkkor úgy tudta, még nem jogerős a fizetésképtelenséget megállapító határozat. A hitelek rendezéséhez és a nyitáshoz is pénz kellene, bankkölcsön viszont nem jöhet szóba, mert a két kft. üzletrészeit a főváros, pontosabban a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. jelzáloga terheli. Csak a fürdő megnyitásához mintegy 4 millió euróra lenne szükség.

Gyámság alatt

A stratégiai kiemelés csak a felszámolás megindulásával nyer igazán értelmet. A csődtörvény előírásai szerint onnan fogva a cég sorsát kizárólag az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. intézheti. Elsődleges dolga a működőképesség fenntartása, de miután itt erről nincs szó, a minél gyorsabb értékesítésről kell gondoskodnia. Dönthet nyilvános vagyonértékesítés mellett, de zárt körű eljárást is alkalmazhat. Utóbbi esetben módja van akár egyetlen vevőt felkérni a vásárlásra. Piaci hírek szerint már eddig is érdeklődtek befektetők – Tiborcz István, a miniszterelnök veje – a komplexum iránt.


rác fürdő
Kapcsolódó cikkek