Cégvilág

Rekordösszeg tengeri szélparkok építésére

Felpörögtek az európai szélenergia-beruházások az év első felében, de a terület fejlődését visszafoghatja a piac és a szabályozás majdani átalakítása

Az év első felében rekordnagyságú összeget, 14 milliárd eurót fordítottak Európában tengeri szélerőművek építésére. Hét projektről született végső beruházási döntés, ezek együttesen 3,7 gigawattnyi új, part menti szélenergia-kapacitást képviselnek az Európai Szélenergia-szövetség (EWEA) adatai szerint. A Magyarországon működő és évek óta változatlan nagyságú szélerőmű-kapacitás az előbbi tizedét sem éri el.

Az új európai beruházások közel háromnegyede az Egyesült Királysághoz köthető. Az előző év azonos időszakához képest viszont 78 százalékkal kisebb új kapacitást kapcsoltak rá a hálózatokra, de az EWEA arra számít, hogy a rákötések jövőre és 2020-ig folyamatosan nőni fognak.

Közleményében Giles Dickson, a szervezet vezérigazgatója rámutatott, hogy a beruházások felfutása a tengeri szélparkok iránti bizalom erősödésének köszönhető. Ugyanakkor sok a kihívás is. Ilyen az a bizonytalanság, amely a főbb piacokon a 2020 után termelt áram mennyiségére, illetve az érintett terület szabályozására vonatkozik

A teljes európai tengeri szélenergia-kapacitás jelenleg 11,5 gigawattnyi, majdnem hatszor akkora, mint a paksi atomerőműé. E létesítmények 11 ország 82 szélfarmján működnek. Az első fél évben üzembe állított – Németországban és Hollandiában – 114 szélturbina átlagos teljesítménye 4,8 megawattot tesz ki, míg az egy évvel korábbi adat még 4,2 megawatt volt. (A tengeri szélerőművek nagyobb teljesítményűek a szárazföldieknél. A Magyarországon működő 171 széltorony átlagos teljesítménye egyébként 1,92 megawatt a Magyar Szélenergia Ipari Társaság adatai szerint.)
Júniusban kilenc európai ország írt alá szándéknyilatkozatot és készített munkaprogramot a szélenergia tengeri hasznosításának növeléséről.

Tizenegy energiatársaság egyúttal kötelezettséget vállalt arra, hogy tovább csökkentik a szélenergia előállítási költségét. 2025-re megawattóránként 80
eurós kiadást szeretnének (ez mai áron 25 forintos kilowattóránkénti árat jelentene), és 2021-től évi 4-7 gigawattnyi tengeri szélenergia-kapacitás létesítését is ígérik.

A világ szélenergia-kapacitásainak a 90 százaléka Európában van, de az USA és Kína gyors ütemben fejleszt, és hatalmas összegeket költ tengeri szélparkjainak a bővítésére. 2020 körül már évi 15,2 gigawattnyi tengeri szélerőművet helyeznek üzembe világszerte a már bejelentett projektek, illetve tervek alapján. Az amerikai National Renewable Laboratory tanulmánya szerint ebből 6,5 megawattnyi Kínában, 4,5 megawattnyi az Egyesült Királyságban épülne, majd az USA és Hollandia következhet a toplistán.

Norvégia ráerősít

A norvégiai Zephyr AS és Norsk Vind Energi AS társaságok 50 szárazföldi szélturbinát rendeltek a német Siemenstől. Az egyenként 3,2 megawatt névleges teljesítményű létesítmények által alkotandó Tellenes telep 30 ezer norvégiai háztartást láthat el árammal. A Google az európai adatközpontjait kívánja szélerőművek termelte villamos energiával működtetni, e cég partnere is a Siemens lesz.


energia szélpark
Kapcsolódó cikkek