Cégvilág

Hárommilliárd köbméter a tárolókban

Augusztus közepén hárommilliárd köbméter gáz volt a hazai tárolókban a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett adatok szerint. Ez körülbelül 700 millió köbméterrel több az egy évvel korábbi mennyiségnél, és kicsit kevesebb a két évvel ezelőttinél. Az adat nem tartalmazza az úgynevezett párnagázt, vagyis azt a tételt, amely nem a kereskedők, hanem a tárolótársaságok tulajdona, és az a feladata, hogy fenntartsa a létesítményben a kellő nyomást.

Valamennyivel persze a párnagáz mennyisége is csökkenthető anélkül, hogy veszélybe kerülne a tároló működése vagy a műszaki állapota. Az állami MVM-csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. éppen egy ilyen csökkentésre készül. Pályázatot hirdetett „gázkölcsön igénybevételére vonatkozó jog alapítására”, az aukciót augusztus 31-én tartja. Összesen legfeljebb 22 csomagban ajánl fel olyan párnagázból átminősített mobilgázt (tárolóból kivehető, felhasználható gázt), amelyet szeptember 1. és 2017. április 15. között lehet felhasználni, és legkésőbb április 30-ig vissza is kell adni. E gázzal a kiírás szerint kereskedni nem szabad, azt csak felhasználni lehet. Az MFGT 120 millió köbméter olyan párnagázzal rendelkezik, amelynek kölcsönadására a MEKH feljogosította.

A társaság tárolóinak együttes töltöttsége jelenleg 24 százalékon áll. A betárolás folyamatos, napi mennyisége egyre nő. Ennek háttereként Mosonmagyaróvárnál (Ausztria felől) és Beregdarócnál (Ukrajna felől) is stabilan érkezik az importgáz, bár az ukrajnai rendszer-üzemeltető az elmúlt hetekben kétszer is szóvá tette, hogy az orosz–ukrán határra a szerződésben megállapodott alsó értéknél kisebb nyomáson érkezik a tranzitra szánt gáz.

A nyilvános uniós adatbázis már 48,01 százalékos magyarországi töltöttségről ír, ebbe az MFGT-é mellett beleértendő az MMBF Földgáztárolónak az előbbinél kisebb tárolójának a gázkészlete is. Az említett aránnyal az uniós átlagnál jóval gyengébben állunk, de csak azért, mert a magyarországi tárolókapacitások a legnagyobbak közé tartoznak Európában. Csehország például már 93 százalékos töltöttség közelében áll, holott a betárolt gázkészlete kicsit még kevesebb is a magyarországinál. Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában többet tároltak már be, mint nálunk.

energia Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal gáz MEKH
Kapcsolódó cikkek