Cégvilág

Októberben csökkenhetnek a lakásárak

Az albérletkínálat csökkenésével és a bérleti díjak elszállásával egyre többen vágnak bele a lakásvásárlásba. A kereslet októberre némileg csökkenhet, ami enyhe áresést hozhat.

Az évnek ebben az időszakában fut fel az egyetemisták lakáskeresési hulláma. A legtöbb népszerű főiskola és egyetem a fővárosba vonzza a diákokat, és sok tanuló kényszerül rá, hogy lakást béreljen. De ha sikerül is most albérletet találniuk, esélyes, hogy sokan közülük nem ütik meg ezzel a főnyereményt. A bérleti díjak aránytalanul magasak. A piacon már nincsenek 30-40 ezer forintos albérletek, mint néhány éve. Már azon sem lepődhet meg senki, ha egy kis panellakásba csak havi 100 ezer forint plusz rezsiért költözhet be. Az elmúlt másfél évben ugyanis 80-100 százalékos drágulás volt az albérletpiacon. Az airbnb-zők ugyanis kiszorították a külvárosba a hosszú távú bérlőket, és bérlőként jelentek meg a piacon korábbi devizahitelesek is.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A kereslet októberre némileg csökkenhet Fotó: MW A kereslet októberre némileg csökkenhet Fotó: MW[/caption]Arra is komoly esély van, hogy nem talál megfelelő kiadó lakást most a fővárosba érkező első éves egyetemista. Az albérletkínálat gyenge, és a szülők kénytelenek lehetnek belevágni a lakásvásárlásba. Készüljenek fel, hogy rosszul járnak, ez nem a vevők ideje, hanem az eladóké. Hatalmas a kereslet, alku nélkül kelnek el a budapesti lakások, pedig nagyon magasak az árak – mondta a Világgazdaságnak Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője. A lakásárakat valószínűleg továbbra is felhajtják az alacsony pénzpiaci hozamok, az évek óta elhalasztott kereslet, valamint az, hogy az emberek biztonságos befektetésnek tartják az ingatlant. Az is kedvez az eladóknak, hogy az emberek már kevésbé tartanak a hiteltől, a forintkamatok alacsonyak, és a törlesztőrészletek most megfizethetőnek tűnnek. A lakáshitelek népszerűsége megközelíti a válság előtti értékeket.

Tavaly több mint 75 ezer lakáshitelt engedélyeztek összesen 361 milliárd forint értékben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakossági lakáshitelezést elemző kiadványa szerint. Ez 2014-hez viszonyítva 2 százalékos növekedés a hitelek számát tekintve, értékben pedig 42 százalékos plusz. Idén az első fél évben folyósított lakáshitelek mennyisége több mint 50 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az egekbe szökött bérleti díjak miatt észszerű megoldás most ingatlant vásárolni, akár hitelre is – javasolják a bankok. „A diákok számára a lakhatás kérdését mindenképp érdemes évekre előre tervezni, hiszen egy képzés időtartama három–öt év. Az albérletek árának drasztikus emelkedése miatt az ingatlanvásárlás most jobban megéri, mint kibérelni az adott ingatlant. Míg a bérleti díj fizetése havi szinten ablakon kidobott pénz, addig a kedvező kondíciókkal kínált lakáshitelek a hosszú távú értékteremtést szolgálják. Az ingatlan még mindig jó befektetés” – vélekedett a napokban például Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. igazgatósági tagja.

A Balla Ingatlanirodák vezetője szerint viszont a vásárlással érdemes októberig várni, ugyanis egy enyhébb áresésre, legalább az 5-10 százalékos alku visszatérésére számít őszre, azt követően, hogy levonul az egyetmistákkal érkező lakáspiaci kereslet.

lakásár albérlet ingatlan egyetemista kiadó lakás
Kapcsolódó cikkek