Cégvilág

A Class FM helyett jöhet az új országos rádió

Megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán egy új, országos kereskedelmi rádió pályázati felhívásának tervezete. Az NMHH azért ír ki pályázatot, mert a Class FM-et működtető társaság hétéves frekvenciahasználati jogosultsága november 19-én lejár, és a hatóság nem hosszabbította meg.

A pályázati felhívás tervezetében szerepel a médiaszolgáltatásért fizetendő éves alapdíj, ami nettó 497 millió forint. Ez alatt a jogosultság nem nyerhető el. Az alapdíj öt százalékának megfelelő összeget minden pályázónak pályázati díjként be kell fizetnie. A Class FM hatósági szerződésében szereplő médiaszolgáltatási díj pontos összege üzleti titok. Az NMHH-nak, illetve a Médiatanácsnak az Országgyűléshez benyújtott nyilvános költségvetési adataiból azonban kiderül, hogy a Médiatanácshoz befolyó összes médiaszolgáltatási díj mértéke 2014-ben 1176,8 millió forint volt, ehhez a Class FM-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 455,8 millió forinttal járult hozzá. Idén a Médiatanács kezelésében lévő médiaszolgáltatási díjra 1091 millió forintot terveztek, az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 461,9 millió forintot fizet a kasszába.

A most megjelent tervezet szerint az értékelésnél a legmagasabb médiaszolgáltatási díjajánlat 40 pontot ér, és ennek a szempontnak lesz a legnagyobb szerepe az elbíráláskor. A műsortervért legfeljebb 32 pontot lehet kapni. Ebből 20 pontot kap az a pályázó, amely vállalja, hogy az éjszakai órák nélküli műsoridőben, legalább hetiszázhúsz percben, civil törekvéseket, önszerveződéseket bemutató tájékoztató műsorszámot, oktatási témájú tájékoztató műsorszámot, kulturális eseményeket bemutató tájékoztató műsorszámot tesz közzé. Az említett 32-ből 10 pont pedig a reggeli műsorsávért szerezhető.

A pályázati felhívást a következő szűk négy hét alatt lehet véleményezni, és az október 5-i nyilvános meghallgatáson bárki személyesen is észrevételt tehet a dokumentummal kapcsolatban. A beérkezett vélemények feldolgozása után a Médiatanács 45 napon belül dönt a végleges pályázati kiírás közzétételéről, a pályázati ajánlatok benyújtására pedig legalább hatvan nap áll majd rendelkezésre. Ez belecsúszhat a télbe, amikorra lejár a Class FM frekvenciahasználati jogosultsága.

Class FM NMHH Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Kapcsolódó cikkek