Cégvilág

Ingatlan: a legnagyobb drágulásra a szegediek számíthatnak

Tavaly mintegy 16 ezer adásvétel történt a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék alkotta régióban, ez az országosan mért 135 ezer tranzakció 12 százaléka, mellyel Közép-Magyarország és az Észak-Alföld után a harmadik. Ez a szám 2013 óta dinamikusan emelkedik, ám még mindig 30 százalékkal elmarad a válság előtti szinttől - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. 

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője közel 19 ezer lakás-adásvételre számít a Dél-Alföld megyéiben 2016 év végéig, ami 18 százalékos növekedést jelenthet tavalyhoz képest.

A legnagyobb mértékű növekedést az elemzők Szegeden várják, míg a kisebb központtal rendelkező járások esetében 10 százalék alatti tranzakciószám emelkedéssel számolnak a tavalyi évhez képest.

Az Otthon Centrum hálózatán belül történt tranzakciók 2016 I. féléves adatai alapján a téglalakások, illetve családi házak Szegeden a legdrágábbak (átlagosan 220 ezer Ft/m2) és Békéscsabán a legolcsóbbak a megyeszékhelyek közül (158 és 102 ezer Ft/m2). Békéscsabán és Szegeden átlagosan 150 ezer Ft/m2 áron lehetett panellakást venni. Kecskeméten ennél többet, átlagosan 190 ezer forintot fizettek egy panellakás négyzetméteréért az idei évben.  

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint idén várhatóan tovább emelkednek az árak. Nagyobb mértékében a lakások, míg a családi házak áraiban 5 százaléknál kisebb mértékű drágulás várható. Legnagyobb emelkedésre főként a Szegeden és Kecskeméten élők számíthatnak, ahol a lakások árai akár 10-20 százalékkal drágulhatnak, míg a kisebb településeken 5 százalék alatti emelkedés valószínűsíthető. 

ingatlaneladás ingatlan Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek