Cégvilág

A tervezettnél is hosszabb időre némul el a Class FM frekvenciája

A tervezettnél is hosszabb időre némul el a Class FM frekvenciája. Az új frekvenciapályázatot ugyanis – a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi végzése alapján – csak azt követően írhatja ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa, miután lezárul az per, amelyet a Class FM-et működtető Advenio Zrt. kezdeményezett a médiatanács döntésével szemben. Az ügy első tárgyalási napját 2016. december 21-ére tűzte ki a bíróság, és határozottan rögzítette, hogy a Class FM műsorsugárzását biztosító frekvencia használati jogosultsága ez év november 19-én lejár, és annak ideiglenes meghosszabbítására nem kötelezhető a médiatanács. Ezek alapján tehát a Class FM november 19-én elveszti frekvenciáját, az új pályázat eredménye viszont csak sokkal később derülhet ki, vagyis a tervezettnél is hosszabb szünet után szólalhat meg egy újabb országos rádió.

A Médiatanács 2016. augusztus 1-jén határozott úgy, hogy a piaci és technológiai változásokat figyelembe véve a frekvenciát versenyben tartja, és új pályázatot ír ki egy kibővült vételkörzetű, további kétszázezer új hallgatót is megszólító rádiószolgáltatás nyújtására. A hatósági pályázat tervezete szeptember 14-től nyilvános, ezzel kapcsolatban társadalmi egyeztetés során október 5-éig bárki elmondhatta személyesen, sőt október 10-ig írásban is jelezhette szakmai véleményét, meglátásait.

A jogszabályok alapján az október elején már megtörtént közmeghallgatás után a Médiatanácsnak 45 napja lenne arra, hogy döntsön a pályázat véglegesítéséről. A testületnek persze nem muszáj kihasználnia ezt az időszakot, akár néhány nap alatt is dönthet a tényleges felhívásról. Bármikor is születik meg a döntés, a pályázati ajánlatok benyújtására akkor is hatvan napot nyitva kell hagynia a törvény alapján. Ez azt jelenti, hogy ha minden a tervek szerint haladt volna, legkorábban akkor is az év végén derülhetett volna ki a pályázat eredménye. Akkorra pedig már lejár a Class FM frekvenciahasználati jogosultsága. Most viszont a bíróság a pályázatkiírási folyamatot is leállította bizonytalan időre. Miután egyelőre nem lehet tudni, hogy a bírósági eljárás mikorra fejeződhet be, márpedig a pályázat folytatásának ez az egyik feltétele – így most nem lehet megjósolni, mikorra lehet eredménye a frekvenciatendernek.

Class FM médiatanács rádiófrekvencia-pályázat
Kapcsolódó cikkek