Közeledett céljához a Samsung Electronics egyik nagy részvényese, az amerikai Elliott Management fedezeti alap, a dél-koreai óriás ugyanis hivatalosan is napirendjére vette a javasolt „holdingosítási” tervet, s szakértőket kért fel az alternatívák mérlegelésére. Egy ilyen horderejű döntést nem szabad elsietni, ezért első körben fél évet adtak a konkrét tervek kimunkálására. Az alapkonstrukció lényege, hogy a Samsungot egy működtető holdingtársaságra és egy termelő cégre bontanák, ezzel átláthatóvá téve a jelenlegi, meglehetősen kusza tulajdoni viszonyokat.

Sokan ez utóbbit és a gyenge vállalatvezetést okolják amiatt, hogy a Samsung részvényei versenytársaihoz képest rendre alulértékeltek. A Samsung-csoport koronaékszerét jelentő elektronikai részleg önállósítása a cégalapító Lee-dinasztiának is érdeke, mert a holdingszerkezet révén stabilizálni tudná befolyását Dél-Korea legnagyobb vállalatánál. A világ legnagyobb telefon-, televízió- és csipgyártójának számító Samsung Electronics „felszabadulásával” az értékteremtő képessége is javulhat, amiből a részvényesek profitálhatnak.

Az Elliott becslése szerint a válással 26 milliárd dolláros rendkívüli kifizetésére is sor kerülhet, ami még vonzóbbá tenné a tervet a befektetők szemszögéből, ám a Samsung finoman jelezte, hogy 55-60 milliárd dollár készpénzre szüksége lesz a biztonságos működéshez. Azaz, ha valóban elkezdi pénzhegyeinek lebontását, akkor sem reális az Elliott által felvetett 26 milliárd dolláros kifizetés. A Lee família számára az is lényeges, hogy az átszervezéssel várhatóan minimalizálni tudják majd azt a több milliárd dolláros örökösödésiadó-terhet, amit a jelenleg 74 éves, szívbetegsége miatt két éve kórházban kezelt családfő, Lee Kun-hee halála esetén fizetniük kellene – jegyzi meg a Reuters.