Cégvilág

Japán az élre „süllyedt”

„Kiszerettek” az amerikai állampapírokból a kínaiak, legalábbis erre utal, hogy 2010 júliusa óta nem volt ilyen kevés adósságpapír a birtokukban.

A kevés ebben az esetben is horribilis mennyiséget jelent, hiszen a 41,3 milliárd dollár értékű októberi eladása után a kínaiak portfóliója még így is 1120 milliárd dollárosra rúg. Az igazsághoz tartozik, hogy Kína nem tesz kivételt Amerikával, ötödik hónapja folyamatosan kurtítja gigantikus devizatartalékait, így más befektetései is rendesen olvadtak ebben az időszakban. Novemberre öt és fél éves mélypontjára, 3050 milliárd dollárra zsugorodott a felhalmozott állami tartalék, döntően az árfolyamhatások következtében.

A kínaiak tavaly júniusban voltak a topon, akkor érték el a négyezermilliárd dolláros szintet. Érdekesség, hogy az Amerika legnagyobb hitelezője címet októberben a kínaiaktól visszaszerző Japán kötvényportfóliója is immár harmadik hónapja csökkent, csakhogy jóval szerényebb ütemben. Az októberi mínusz a Bloomberg adatai szerint 4,5 milliárd volt, s így a japánok 1130 milliárd dollárjukkal is az „élre süllyedhettek”. Ketten együtt egyébként a teljes amerikai adósságállomány 37 százalékát birtokolják a washingtoni pénzügyminisztérium havi összesítése szerint. Magyarázatra szorul, miként foglalhatja el a dobogó harmadik fokát Írország, és hogyan futhatott be a negyedik helyre a Kajmán-szigetek.

A válasz egyszerű: az itteni székhellyel rendelkező cégek dollárkötvény-vásárlásait ide könyvelik el, azaz ebből a szempontból az amerikai Apple például ír vállalkozásnak számít, s a birtokában lévő 42 milliárd dollárnyi amerikai kötvény – papíron – az írek állományát gyarapítja. S mivel az Apple példáját számos amerikai vállalat követte, így lehet a zöld sziget az USA harmadik legnagyobb hitelezője, 271 milliárd dollárnyi kötvényállománnyal. A külföldön parkoltatott amerikai vállalati tartalékok 2600 milliárd dolláros összege jelentős részben bombabiztos amerikai kötvényekben fekszik. A Kajmán-szigeteknél hasonló a helyzet, igaz, ott – szakértők szerint – tarkább lehet a kép, és „nemzetközibb” a kötvénytulajdonosok összetétele.

Japán Államkötvény
Kapcsolódó cikkek