Cégvilág

Lefogytak idén a laptopok

A számítógépek piacán a karcsú vált divattá idén. A gyártók korábban soha nem tapasztalt vékonyságú gépekkel lepték meg a fogyasztókat.

Könnyű és karcsú – ez lehetett a jelszó a számítógépek fejlesztői számára ebben az évben, szerencsére azért a teljesítményről sem feledkeztek meg, és meglepő újításokkal is találkozhattunk. A szeptember elején Berlinben megrendezett IFA technológiai kiállítás és vásár a számítógépek szempontjából egyértelműen karcsúsági versenyt hozott.

Az Acer óriási lendülettel készült, 18 terméket mutatott be az eseményen, köztük a világ legkeskenyebb laptopját, a mindössze 9,98 milliméter „vastag” Swift7-et, amely nemcsak karcsú, de nagyon könnyű is. A 13,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt eszköz mindössze 1,1 kilogrammos. A 8 GB RAM mellé 256 GB SSD-tárhely jár, illetve hetedik generációs Intel Core i5 processzort pakoltak a gépbe, ami állítólag 9 órát is kibír egy feltöltéssel, vagyis a sokat utazó üzleti felhasználók számára igen vonzó megoldás lehet. Persze az ára is azt valószínűsíti, hogy inkább vállalati körökben vásárolják majd, hiszen 400 ezer forint körüli összegért lehet megszerezni ezt az ultrabookot.

Ennek nagyjából feléért lehet hozzájutni egy másik, Berlinben bemutatott újdonsághoz, amelyet itthon októberben kezdtek forgalmazni. A Lenovo Yoga Book a társaság 2 az 1-ben táblagépe, androidos és windowsos verziója egyaránt van. A dizájnra, illetve a hordozhatóságra ennél a készüléknél is kiemelt figyelmet fordítottak, mindössze 690 grammos, 9,6 milliméter vastag az eszköz, és 10,1 hüvelykes, Full HD IPS kijelzővel látták el. A Yoga Book két eleme 360 fokban elforgatható, ami azt eredményezi, hogy táblagépként és teljes funkcionalitású laptopként is használható. Ez utóbbit az eszköz egyik legizgalmasabb tulajdonsága, a halo-billentyűzet teszi lehetővé. Ez egy háttérvilágítással ellátott érintőképernyő. A billentyűzet egyáltalán nem tartalmaz gombokat, csak akkor látszanak a betűk fehér keretei, amikor szükség van rá. A Lenovo főként a kreatív felhasználókat célozta meg a készülékkel, de nem túl nagy számítási igényű feladatok esetében is jól használható, és a 8500 milliamperórás akkumulátor meglehetősen hosszú üzemidőt biztosít egy feltöltéssel.

Idén tavasszal mutatta be a világ második legnagyobb személyiszámítógép-gyártója a nagy teljesítményt és a mobilitást ötvöző prémiumkategóriás eszközét, a HP Spectre13-at. A készülék Full HD-s IPS kijelzőt, a legújabb generációs Intel processzort, a jobb hangzás miatt Bang & Olufsen hangszórókat kapott. Az eszköz teljesítménye is figyelemre méltó, az Intel Core i5 vagy i7 processzorral is rendelhető készülék 8 gigabyte RAM-mal rendelkezik, illetve 512 gigabyte-os SSD-tárhellyel. A beépített hibrid akkumulátornak köszönhetően a laptop egy feltöltéssel 9,5 órát bír. A teljesítménynek azonban megkérik az árát, a legolcsóbb változat is 400 ezer forint körüli áron szerezhető be, de az erősebb gépek félmillió forintnál is jóval többe kerülnek.

Ez az összeg ugyanakkor csak az indulószint az Apple új generációs MacBook Pro modelljeinél. Az októberben bemutatott gépek két alapváltozatban, illetve a memóriától és a tárhelytől függően számos verzióban kaphatók. Az áruk félmillió forint felett kezdődik, de van olyan modell – Core i7-es processzorral, 16 gigabyte RAM-mal és 512 gigabyte-os SSD-s tárolókapacitással –, amely egymillió forintnál is többe kerül.

gyártó karcsú kereskedelem acer számítógép
Kapcsolódó cikkek