Cégvilág

Maraton a Nagyházi Galériában

Ötnapos aukciót tart a jövő héten a Nagyházi Galéria barokk festményritkaságtól egyedi műgyűjteményig terjedő választékkal

Csaknem 1200 tételt visz kalapács alá a december 13–17. közötti aukciós maratonon a Nagyházi Galéria, az első két festménynapon igen erős az antik képek kínálata. A régi mesterek kategóriájában a galéria piacvezető, a visszaesés éveiben is rendületlenül foglalkoztak velük, most pedig, amikor újra élénkül a terület, minőségi tételeket tudnak a katalógusba tenni. A 17. századi németalföldi, spanyol, olasz és francia mesterek védett képei többnyire az 5–10 millió forint közötti sávból indulnak. A legdrágább tétel Carlo Palme 1676-ból való festménye – Raimond, Madame de Venel törpéjének képmása – 40 millió forintos kezdéssel. Annak idején egy valamirevaló főúri udvar elképzelhetetlen volt törpék nélkül, a róluk készült portrék pedig Velasquez óta külön műfajt jelentenek. A Palme-kép provenienciája szerint egy 1873-as francia árverési katalógusban az szerepel, hogy magyar magángyűjteményből került oda. A Herodias és Salome Keresztelő Szt. János fejével című, Rubens köréből származó festmény érdekessége, hogy Jan Breughel és lánya voltak a modelljei, kikiáltási ára 6,5 millió forint. Egy firenzei festő 16. századi portréján Giovanni D’Empoli világutazó látható, a 6 millión kezdő alkotás Kadosa Pál híres gyűjteményében volt.

A magyar művek sorából kiemelkedik Csók István 1906-os, nagy méretű képe, a Sokác lányok 8 millió forintért. Sok a Fényes Adolf-mű, köztük Az eltévedt divatlap című korai festmény 3,2 millió forinton kezd. Perlrott Csaba Vilmos Házak a fák között című képe 5,5 millióról indul. A néhány kortárs alkotás között van egy korai Fehér László, de Gyémánt László, Csorba Simon László munkái is megszerezhetők.

December 15-én aukcionálják a Wagner-gyűjteményt: a háznál már hagyomány, hogy időről időre teljes kollekciókból árverez, megőrizve azok fő hangsúlyait, ezek az események mindig rendkívül sikeresek. Wagner János Munkácsy-díjas festőművész ismert alakja a műkereskedelemnek, kollekciójában egyaránt vannak az összes világvalláshoz és a természeti népek hitvilágához köthető tárgyak. A 18–19. századi faragott katolikus faszobrok 500–600 ezer forintos kikiáltási árakon indulnak, az ikonok közül egy ezüstokládos, szentpétervári jeggyel ellátott darab 420 ezer forinton kezd.

A december 17-i műtárgynap legértékesebb tétele egy Michallon Claude által tervezett, 18. századi kandeláberpár 8,5 millió forintért, az ékszerek közül pedig egy 4 karátos brillt tartalmazó szoliter gyűrű 5 millióért. Van a kínálatban egy sor kisebb gyűjtői darab, a kártyatartó fejjel ellátott sétabottól régi karácsonyfadíszeken és vasútmodellkészleteken át francia ágyúkerékig. Az ezüstök között nagy érdeklődésre tarthat számot két 19. századi erdélyi vajdapohár (220 és 460 ezres árakon), a Zsolnay tárgyak kimagasló tétele pedig egy kék irizáló Nabis tál 800 ezer forintért. A bútorok közt figyelemre méltó egy Kozma Lajos által tervezett hálószoba-garnitúra 1,4 milliós kezdéssel.

Nagyházi Galéria
Kapcsolódó cikkek