Cégvilág

Hegymenetben az antikvár és az online

Az antikvár könyvek piaca az elmúlt három évben folyamatosan menetelt felfelé, de 2016 ezen belül is kiemelkedő eredményeket hozott. A piacvezető Központi Antikvárium decemberi árverésén a jutalékokkal megnövelt összleütés meghaladta a 100 millió forintot.

Az RMK kategória (régi magyar könyvek, 1711 előtt) ugyan általában visszaesést mutat, gyűjtőköre csökken, de a legmagasabb árat egy ősnyomtatvány érte el ezen az aukción: az 1488-ban Augsburgban kiadott, a 18. században újrakötött Thuróczy-krónikát 28 millió forintért ütötték le. Oronce Finé 16. századi francia térképész szív alakú térképe 10 millió forintért talált gazdára ugyanezen az aukción, két másik nagy értékű (5, illetve 6,5 millió forintos) 16. századi térkép mellett.

A piacot meghatározó Központi Antikvárium áraihoz a többi három-négy fontos antikvárium egyelőre nem tud felzárkózni. Tavaly leginkább a Darabanth Aukciósház online árveréseinek antikvár anyaga került közel ehhez, tehát netes aukciókra is bekerülnek már kiemelkedő tételek. Ilyen volt Zrínyi Ilona levele 1,6 millió forintért vagy Csokonai Vitéz Mihály verseskötetének első kiadása 600 ezer forintért.

A ház közel 20 százalékos forgalomnövekedést ért el 2016-ban, és az év végi árverésén már olyan új vásárlók jelentek meg, akik a milliós liciteket is állták. (A siker hatását már januárban le lehetett mérni, a tavaszi nagyárverésre több értékes tételt adtak be.)

Az irodalmi vonatkozású kéziratok közt Csáth Géza kézzel írt novellája 3 millió forintért, egy Ady-levél 1912-ből 1,5 millió forintért emelkedett ki a tételek közül a Központi Antikvárium nyár eleji árverésén. Itt született A Pál utcai fiúk rekordja is: az árveréseken általában 100-150 ezer forintért elkelő regény első kiadásáért 500 ezer forintot adott egy külföldi gyűjtő.

A dedikált kötetek ára változatlanul emelkedik, és továbbra is Radnóti a legnépszerűbb: 250 ezer forint alatt nemigen lehet hozzájutni dedikált könyvéhez, a Központi Antikvárium decemberi aukcióján 380 ezer forint lett a Lábadozó szél dedikált példánya. Radnóti árai azonban még így is alatta maradnak József Attila árszintjének. Tavaly, az első fél évben a Honterus Antikvárium árverésén adtak el egy dedikált, ráadásul nem is ritka József Attila-kötetet 900 ezer forintért, a Központinál pedig 700 ezer forintért.

A dedikációk esetében a háború előtti korszak alkotói már a helyükre kerültek, most a háború utáni nemzedék beárazása zajlik. Pilinszky János dedikációi 20-40 ezer forint körül kelnek el általában, de 2016 tavaszán 200-300 ezer forintot is elértek; ez még nem stabilizálódott a második fél évben, de az ármozgás iránya látszik.

Tavaly tavasszal még a BÁV is indított két antikvár tételt, de ez egyszeri kísérletnek bizonyult, az árak valamivel elmaradtak a várttól: Radnóti Ikrek hava című kötetét adták el 220 ezer forintos áron, ami alacsonynak számít, egy 17. századi térképatlasz pedig 1,1 millió forintért kelt el.

Az avantgárd divatos trend, és nemzetközi vásárlókra is számíthat. Ha az irányzaton belül felbukkan valami, az rendre jól teljesít, de éppen nem nagyon akad a hazai aukciókon. Ha mégis, arra sokan rámozdulnak, így a Darabanth decemberi árverésén Mattis Teutsch János 12 linóleummetszetet tartalmazó mappája 1,9 millió forintért talált gazdára.

antikvárium aukció
Kapcsolódó cikkek