Cégvilág

Csúcsokat dönt a hazai sportfogadás

A Szerencsejáték Zrt. becslése szerint tavaly a teljes árbevétel 44 százaléka származhatott sportfogadásból, a forgalom 2012 és 2015 között a két és félszeresére, közel 130 milliárd forintra nőtt – közölte lapunkkal a társaság.

A dinamikus bővülés arra vezethető vissza, hogy 2016-ban a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására megnövekedett a kereslet a bukmékeri fogadások iránt, de a fogadópontok terjedése, az információs és tartalomszolgáltatási fejlesztések is hozzájárulhattak a kedvező folyamathoz.

A totó, a góltotó, a tippmix és a tippmix­pro játékokból álló termékpalettánál változatlanul a hagyományos, papíralapú játék a népszerűbb, de az online platform is lendületesen növekszik. A szelvények 22 százalékát már 2015-ben is az interneten töltötték ki a játékosok, ez az arány tavaly a 35 százalékot is elérhette.

A földi értékesítésű tippmix bruttó árbevétele 2013-ban érte utol az ötös lottóét, ebben az évben indult el a tippmixpro online sportfogadási oldal. Utóbbi esetében az állami játékszervező szerint a játékosok aktivitásának fenntartásáért a játékosélményt fokozó fejlesztéseken van a hangsúly. Fokozatosan teret nyer az élő, meccs alatti fogadási lehetőség, amely a netes árbevétel több mint felét teszi ki. A gólszám- vagy a pontosvégeredmény-típusú fogadásokat egyre többen próbálják ki, és a felmérések szerint növekszik a női játékosok száma. Az online játékokra fogékony fiatalabb, de már felnőtt korosztály szintén nagy számban képviselteti magát.


A társaságnak nincsenek adatai arról, milyen hatással volt a forgalomra az illegális fogadási oldalak blokkolása, de egyetért azzal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két év alatt 342 engedély nélkül működő portált tett elérhetetlenné, illetve sújtott több százmillió forintos büntetéssel, hiszen ezek az irodák Magyarországon nem fizetnek sem adót, sem járulékokat. A bundagyanús sporteseményekkel kapcsolatban pedig a Szerencsejáték Zrt. azt közölte, hogy a saját, fogadásokat monitorozó rendszerük mellett egy nemzetközi megfigyelőrendszernek is a tagjai, így van rálátásuk a globális fogadási piac történéseire. Arról is kapnak riasztást, ha egy adott sporteseményre a világ egy távoli pontján történnek gyanús oddsmozgások, köttetnek kiugró volumenű fogadások. 2016-ban viszont nem volt olyan eset, amikor bundagyanú miatt lépéseket kellett volna tenni.

A franciaországi labdarúgó-Eb-n több fogadási rekord is megdőlt. A portugál–magyar meccs pontos végeredményét (3-3) 402 fogadó találta el, ez nekik 110-szeres nyereményt jelentett, több mint 938 ezer fogadás érkezett az eseményre. A Magyarország–Belgium nyolcaddöntőre több mint 1 millióan fogadtak, és 495 millió forintot meghaladó nyereményt fizettek ki a fogadóknak. Az Európa-bajnokságon kívül két kiemelkedő labdarúgó-mérkőzés volt tavaly: a Real Madrid–Atlético Madrid BL-döntőre 629 ezer fogadás érkezett, és 207 millió forint nyereményt fizettek ki. A Magyarország–Svájc vb-selejtezőre 703 ezren tették meg tétjeiket, és 391 millió forint ütötte a szerencsések markát.

Gyöngyösi Balázs Feljövőben az online platform, egyre több a női játékos. Fotó: MTI -->

platform játékos sportfogadás online női
Kapcsolódó cikkek