Cégvilág

Kisebb áfával kivédhető lenne az adócsalás

A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség

A fordított áfázási rendszerben adóztatott termékek adókulcsának 5 százalékra való csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – közölte a Világgazdasággal a köztestület elnöke. Győrffy Balázs emlékeztetett: az 2018. december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélék és az olajos magvak vonatkozásában fordított adózást alkalmazzanak. A kamara szerint ha a lejárati időt követően visszaáll a korábbi adózási rendszer, nagy valószínűséggel újból megjelenik a feketekereskedelem.

Felmerülhet az érintett termékek esetében a 18 százalékos áfakulcs alkalmazásának lehetősége is, de Győrffy Balázs szerint ez érdemben nem csökkentené a feketegazdaság újbóli térhódításának kockázatát. Mint mondta, ezért javasolja a köztestület az érintett termékek 5 százalékos adókörbe vonását.

A kamara elnöke szerint az egyes gabonafélékre és az olajos magvakra 2012-ben bevezetett fordított adózás beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hatására – tette hozzá – az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív és számottevő mértékben tisztult a piac. A NAK álláspontját közvetítő kamarai elnök szerint 2018. január elsejével egyébként célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni az áfa mértékét az UHT- és az ESL-tej, a zöldség-gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a hal, a vadhús, a szarvasmarha, a méz és a sertésbelsőség esetében is.

Az utóbbi években a sertéstőkehús, majd a baromfihús, baromfivágási melléktermék és a baromfibelsőség, a tojás, illetve a friss tej került a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe. Győrffy Balázs szerint mivel a baromfi- és sertésbelsőségek helyettesítő termékek, indokolt az alacsonyabb áfakulcsot kiterjeszteni az utóbbi termékkörre is. Ugyanezen elv érvényes a friss, az ESL- és az UHT-tejre is.

Érdekességként említhető meg, hogy az Európai Unióban éppen folyamatban van egy vita, amely a fordított adózás alkalmazásáról is szól. Január végén az uniós pénzügyminiszterek ülésén, az Ecofinon az Európai Bizottság fordított adózásról szóló javaslata is napirendre került. A tervezet szerint a jövőben a tagállamok kérhetnék, hogy tízezer euró (körülbelül hárommillió forint) feletti ügyleteknél minden vállalkozó fordítottan adózzon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a megbeszélés után közölte, hogy a fordított adózás az egyik leghatékonyabb eszköz az áfacsalók elleni küzdelemben, a bizottsági javaslat azonban jelenlegi formájában nem felel meg a fordított adózást bevezetni kívánó tagállamok elvárásainak, ezért a további tárgyalásokon ezeknek megfelelően kell átalakítani a tervezetet.

áfa agrárium fordított áfa áfacsökkentés NAK adócsalás
Kapcsolódó cikkek