Cégvilág

Közpénzből és bankhitelből lép tovább a NIPÜF

Öt város ipari parkjának a fejlesztéséhez kapott összesen 18,49 milliárd forint tőkeinjekciót a NIPÜF Zrt. Jelenleg a megvalósítás ütemezése zajlik a városok bevonásával

Hozzávetőlegesen 18,5 milliárd forintos tőkeinjekciót kapott öt város iparipark-beruházásaihoz a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Az országos iparipark-hálózat következő egysége Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Érd, Nyíregyháza és Békéscsaba területén lesznek. Ezt már előrevetítette egy tavaly decemberi kormányhatározat, amely 18,49 milliárd forint átcsoportosítását írta elő a modern városok programban részt vevő „ötök” ipari parki fejlesztésére.

[caption id="" align="alignleft" width="599"]Hatvanban épít csarnokot a Bosch Fotó: Reviczky Zsolt Hatvanban épít csarnokot a Bosch Fotó: Reviczky Zsolt[/caption]A forrás január közepén került az állami fejlesztőcéghez. A tőkejuttatásból 10 százalék a jegyzett tőkébe került, így az – mint korábban közöltük – 1,055 milliárdról 2,9 milliárd forintra emelkedett, 90 százalék pedig a saját tőkét gyarapította. Jelenleg a fejlesztés megvalósításának ütemezése zajlik a városok bevonásával – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Török Zsombor, a NIPÜF vezérigazgatója. Az állami fejlesztő több mint húsz hazai és nemzetközi vállalattal tárgyal az ipari parki fejlesztések hasznosításáról.

A NIPÜF Zrt.-t egyébként 10,55 milliárd forintos saját tőkével hozták létre még 2015 végén (amelyből a jegyzett tőkébe akkor is csak 10 százalék került). Ebből finanszírozta négy leányvállalatának megalapítását, fedezte a tavaly novemberben indult pátyi projekt területvásárlását és az előbérleti szerződéssel hasznosított első csarnok kivitelezéséhez szükséges összeget – részletezte az állami források eddigi felhasználását a vezérigazgató.
Az első két projekt, a pátyi és a hatvani ipari park megvalósítására 27,54 milliárd forint keretösszegű kötelezettségvállalást hagyott jóvá a kormány.

Ebből a keretből a terület megvásárlását, ipari övezetté minősítését, infrastrukturális fejlesztéseket és a már aláírt bérleti szerződések alapján megépülő csarnokok tervezését és kivitelezését fedezik piaci banki bevonásával. A pátyi beruházás alapkövét tavaly november 28-án tették le, a kivitelezés folyamatban van. Hatvanban a Bosch csoport számára mintegy 62 ezer négyzetméternyi csarnok épül, átadásuk jövőre várható – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti bejelentéséből. A pátyi és a hatvani projekt esetében a költségek mintegy 75 százalékát a piacról, bankhitellel finanszírozzák – közölte Török Zsombor.

Duplázás a kereskedelmi ingatlanoknál

2016-ban 1,54 milliárd eurót költöttek a befektetők a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon, ami 107 százalékkal haladja meg

a 2015-ös szintet – közölte

a CBRE. Az ingatlan-tanácsadó társaság adatai szerint az irodapiacon a bővülés 129 százalékot ért el, amit

a piacra kerülő új, modern irodaházak mellett az egyre kelendőbb másod- és harmadosztályú ingatlanok iránti kereslet magyaráz.

A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma még nagyobb mértékben, 203 százalékkal nőtt, részben a Budapesten meghatározó Mammut bevásárlóközpont tulajdonosváltása miatt. Az ipari 44 százalékos növekedése nem a kereslet, hanem a kínálat korlátozottsága miatt múlta alul a másik két alpiacot, hiszen jelenleg kevés az eladó ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon.


a 2015-ös szintet – közölte

a CBRE. Az ingatlan-tanácsadó társaság adatai szerint az irodapiacon a bővülés 129 százalékot ért el, amit

a piacra kerülő új, modern irodaházak mellett az egyre kelendőbb másod- és harmadosztályú ingatlanok iránti kereslet magyaráz.

A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma még nagyobb mértékben, 203 százalékkal nőtt, részben a Budapesten meghatározó Mammut bevásárlóközpont tulajdonosváltása miatt. Az ipari ingatlanpiac 44 százalékos növekedése nem a kereslet, hanem a kínálat korlátozottsága miatt múlta alul a másik két alpiacot, hiszen jelenleg kevés az eladó ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon.

Hatvanban épít csarnokot a Bosch Fotó: Reviczky Zsolt -->

NIPÜF Hatvan
Kapcsolódó cikkek