Cégvilág

Leszerelnek két németországi atomblokkot

Márciusban indulhat a német EnBW Kernkraft GmbH neckarwestheimi atomerőműve első blokkjának üzemen kívül helyezése és leszerelése.

Az 1976-ban beindított egység egyike azoknak, amelyeket közvetlenül a 2011-es fukusimai atomerőmű-szerencsétlenség után állíttatott le a német kormány – írja az Atomenergiainfo. A leszerelés a reaktoregység hűtőrendszerével kezdődik, és 10-15 évig tarthat. A létesítmény ezt követően kikerül az atomtörvény hatálya alól, ekkortól hagyományos ipari üzemként tartják nyilván.

A társaság a philippsburgi atomerőmű 1980-ban átadott és ugyancsak 2011-ben bezárt első reaktorblokkjának a leszerelése kapcsán még vár a hatósági hozzájárulásra. A munkában a Roszatom orosz állami atomkonszern németországi leányvállalata, a Nukem is részt vesz majd.

Németország évi 45 millió eurót fordít nukleáris kutatásokra 2015 és 2019 között az OECD atomipari ügynöksége (NEA) konferenciáján elhangzottak szerint. A pénz 67 százalékát a radioaktív hulladékok kezelésével és tárolásával kapcsolatos munkákra költik, a többit a nukleáris biztonságra.

Magyarországon egy körülbelül 20 millió eurós, ötéves kutatási program indult a fenti területen, amelyet az állam 2015-től négy éven át 6,3 millió euróval támogat.

Németország Fukusima atomerőmű
Kapcsolódó cikkek