Cégvilág

Sorban állnak a csokosok a készházakért

A CSOK-os roham és a kedvezményes áfa hatására máris betelt a készházépítő cégek nagy részének idei vállalási naptára, és megnőtt az átlagos kivitelezési idő.

Aki most akar idei kulcsátadással készházat rendelni, úgy járhat, mint a kánikulában szabad klímaszerelőt kereső megrendelő. Jó eséllyel ide-oda küldözgetik az elfoglalt kivitelezők, akiket szó szerint megrohamoztak a megrendelők a Családi otthonteremtési program módosítása és az áfacsökkentés hatására. Mindezt ráadásul hét szűk év után élik át, miután 85 százalékkal visszaesett a megrendelésállományuk: a gazdasági válság előtti 2200 épület helyett 2015-re mindössze évi 250-300 házat kellett elkészíteniük.

A családok nagy része most igyekszik megragadni a maximális, azaz a 10 + 10 millió forintos otthonteremtési támogatást, amelyet életük nagy lehetőségének tartanak, és mindenáron szeretnének élni vele, hogy megfelelő méretű otthonhoz juthassanak – értékelte a helyzetet Kárpáti József. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint ennek következtében tavaly megduplázódott, idén pedig háromszorosára ugrik a teljesített megrendelések száma 2015-höz képest. A készházépítő cégek újabban megnövekedő kivitelezési idővel vállalnak megbízásokat, mivel kevés az emberük, így egy-egy épületen a korábbi öt-hat helyett már csak három-négyen dolgoznak.

Sikeres építkezésbe fogni azok a CSOK-osok tudnak, akiknek van egy közműves telkük, és legalább 7-8 millió forint önerővel rendelkeznek – hűti le a felfokozott építkezési vágyat Kárpáti József, aki csak látszólag beszél a maga, illetve a készházépítők érdekei ellen, hiszen tapasztalja, hogy a nagyszámú érdeklődő töredékéből lesz végül megrendelő.

Az építtetőknek számolniuk kell azzal is, hogy az áfacsökkentés hatását már elnyelte az építési költségek (az építőanyagok és a munkabér) emelkedése, emiatt átlagosan nagyjából 30 százalékkal drágultak az új lakások, a hagyományos és a könnyűszerkezetes technológiával készülők egyformán. A készházat rendelők jellemzően 100-120 négyzetméteres házat építtetnek, amelynek kulcsrakész ára 5 százalékos áfával négyzetméterenként átlagosan 220-250 ezer forint – mondta Kárpáti, hozzátéve, az árak jelentősen szóródnak a beépíteni kívánt anyagoktól, formától és energetikai rendszertől függően. Sokan a gyorsabb és az előregyártott elemek miatti pontosabb kivitelezés, vagyis nem az ár miatt választják a készházat.

Aránytalan arányok

Az új lakóházak 12,5 százaléka készház, az arány évek óta változatlan, akár 20 ezer, akár 2 ezer ház épült az országban. A legtöbb könnyűszerkezetes épület Budapest környékén, Kecskeméten, valamint Mosonmagyaróváron és környékén épül. Ez utóbbi helyen a szlovákok és az osztrák cégeknél dolgozók egyaránt egyre szívesebben telepednek le az alacsony megélhetési költségek miatt.


építkezés csok könnyűszerkezet-építő
Kapcsolódó cikkek