Cégvilág

Bemelegítő bazárárveréssel kezd a Biksady Galéria

Első árverését tartja március 8–9-én a Biksady Galéria. Az első nap a festmény, műtárgy témakörben zajlik, a második meg egy variaárverés lesz amolyan szezonnyitó, bemelegítő jelleggel.

Az árverésen a grafikai anyagokból kiemelkedik Berény Róbert lovat ábrázoló tusrajza 110 ezer forintért, Járitz Józsa szénnel rajzolt aktjai 32–45 ezer forintos kezdőárakon, közülük a Jóga című rajz most újra divatos téma 44 ezerért.

A galéria egyik fő profilja a geometrikus absztrakt művészet, valamint a MADI mozgalomhoz köthető művek, amelyeknek ráadásul nemzetközi gyűjtőkörük van. A Biksady-árverésekre érdemes figyelni, ebből a műfajból most is széles a választék.

Német művészek hetvenes évekbeli linómetszetei és szitanyomatai izgalmasnak tűnnek – köztük olyan nagy és keresett nevekkel, mint Thilo Maatsch –, és meglehetősen nyomott árakon kezdenek. Maatschtól egy egyedi rajzot is kínálnak 1978-ból 120 ezer forintos kikiáltási áron. A magyarok közül a 80 éves Fajó János szitanyomatai 30-32 ezer forintról indulva jó vételek lehetnek, ahogy a Németországban is karriert befutó Kovács Attila szitanyomataihoz igen kedvező árakon lehet hozzájutni. A szitanyomatok iránt már tavaly érezhető volt az élénkülő érdeklődés, és bőven van bennük tartalék, áruk szinte biztosan felfelé halad.

 

A festményanyag inkább dekorációs jellegű. Szerzője miatt érdekes Pécsi-Pilch Dezső festőművész 1917-es női portréja 90 ezer forintért. A tanulmányait Budapesten és Münchenben végző művész a budapesti Képzőművészeti Főiskola rendes tanáraként részt vett a főiskola 1920-as modernizálá­sában, átszervezésében, 1923-ban pedig az Új Művészek Egyesületének (UME) alapító tagja volt. A kevés magyar festőnő közt Járitz Józsa ismert név, most portréi közül kínálnak párat 90 és 220 ezer forint közötti kezdőáron. A kortársak közt Gaál József papíralapú munkája kiemelkedő, 120 ezer forintos áron.

A Biksady-árveréseken az utóbbi időben már megszokott módon mindig van egy fotóblokk is, nemzetközi és magyar tételekkel vegyesen. Most a nem túl gazdag kínálatból Beat Presser elmúlásról szóló művészfotója a legértékesebb 110 ezer forintért, és Balla Demeter 1980-as datálású Kádár János-portréja 90 ezerért.

A műtárgyak közt erős a keleti anyag, kínai teaszertartáshoz használt eszközökkel, tibeti amulettkollekcióval, khmer és burmai buddhafejekkel, indiai ópiumsúlyokkal, japán intarziás dobozokkal, démonszobrokkal, textilképekkel. Csupa izgalmas tárgy, érdemes böngészni közöttük.

műkincspiac árverés galéria
Kapcsolódó cikkek