Cégvilág

Félmillió forintért kelt el Frey Krisztián grafikája

Az Arte Galéria és Aukciósház március 25-i árverésén 60 százalékos elkelési arány mellett néhány nagyobb áremelkedésnek is tanúi lehettünk. Az egy éve elkezdődött folyamat – a magyar avantgárd és neoavantgárd fókuszba kerülése – tovább zajlik. Az árverésen Frey Krisztián tusrajza kelt el a legmagasabb áron, 130 ezer forintról indult, végül 500 ezer forinton ütötték le. Frey 1970-ben elhagyta az országot és Svájcba költözött, de előtte, 1968-ban és 1969-ben részt vett a magyar neoavantgárd seregszemléjén, az Iparterv-kiállításokon.

Az autodidakta művészre hatással volt az absztrakt expresszionizmus, főként Jackson Pollock és Willem de Kooning művészete. Képein az érzelmi-indulati töltésű ecsetírás, a gravitációnak engedelmeskedő lecsurgó festék figurális elemekkel és írásjelekkel párosul, a lélekállapotokat dinamikus vonalvezetéssel jeleníti meg. Később kutatta a zene és a matematika összefüggéseit, a hetvenes évek végétől komputerművészettel is foglalkozott. Maurer Dóra munkái iránt is nagy volt az érdeklődés, amire a tavalyi nemzetközi kiállítások is rásegítettek.

Az árverésen egy korai, 1965-ös szignált rézkarca szerepelt, a Dunánál / József Attila emlékezetére című lap 14 ezres kikiáltási ár mellett 48 ezer forintért kelt el. Hajas Tibor három grafikai lapja Vető János fotóival érte el a legnagyobb arányú áremelkedést, hétezerről kezdett, 130 ezer forintért vitte el valaki. Perneczky Géza nyolc szitanyomatot tartalmazó mappája nyolcezer forintról indult, 34 ezer lett a leütési ára. Galántai György az Artpool alapítója, a balatonboglári kápolnakiállítások szervezője volt, művei ritkán fordulnak elő aukción, most két hetvenes évek végi szitanyomatát árverezték, mellette Mészöly Miklós a SZETA szegényeket támogató aukcióján elmondott beszédével, e tételnek a 12 ezres kezdőára 26 ezer forintra módosult.

Az Ecseri piacon dolgozó kereskedők kezeiből került az árverésre egy elfeledett festőművész, a 20. század közepén működő Jármay Rényi Jolán hagyatékából származó, 63 egyedi rajzot tartalmazó összevont tétel. A Vaszary Jánoshoz hasonlító, ötletes, részletgazdag, a húszas-harmincas években divatos art deco stílusban készült rajzok felkeltették a figyelmet, 40 ezres kikiáltási áruk 200 ezer forintig emelkedett. A 12 éve elhunyt, életében Szentendrén alkotó Gy. Molnár István most egy hatvanas évekbeli, Major Jánossal közös rézkarca keltette fel a figyelmet, több mint dupla áron, 60 ezer forintért kelt el.

Az érmék közül minden egyes tételre akadt licitáló. Sikerük volt a plasztikáknak is, a legtöbbet a fiatalon elhunyt pécsi szobrász, Kígyós Sándor Hullámok című művéért adtak, 95 ezres kikiáltási árát 240 ezer forintig licitálták fel.

műkincs árverés grafika
Kapcsolódó cikkek