Cégvilág

Kamatmentes hitel a kéménycserére is

Összesen ötszázezer háztartást érinthet a gyűjtőkémény cseréje Budapesten és vidéken. Idén a Nemzeti Gazdasági Minisztérium európai uniós forrású, kamatmentes hitellel támogatja azokat, akik a fűtéskorszerűsítést nem tudják saját erőből finanszírozni - írja a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete közleményében.

Az ErP rendelet tavaly júliusi bevezetésével a kondenzációs technika vette át a főszerepet hazánkban. Ennek kapcsán az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kondenzációs kazánok iránti kereslet.

A MEHI által 2016-ban végzett kutatás szerint az elmúlt 5 évben a lakosság az 1980 és 2005 között épített lakásokban cserélt kazánt, ami 40 százalékban már kondenzációs készülék volt. A legtöbben falun (40,3 százalék) a legkevesebben a fővárosban (20,2 százalék) ruháztak be kazáncserére. A csere azonban a társasházak kéményeit is érinti, mivel a modern technológiához korszerű kéménnyel kell rendelkeznie minden háznak.

A hazai társasházak 95 százaléka azonban nem rendelkezik olyan felújított egyszerű, vagy gyűjtőkéménnyel, amely egy esetleges kazáncserénél megfelelő lenne. Bálint Attila, a EMKÉSZ képviselője szerint jelenleg 90 000 műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni - írja a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete közleményében.

Egy 40 lakásos társasház esetében csupán a kéményfelújítás költsége 150 000 – 250 000 forint közötti összegre rúghat háztartásonként. A közös kémény átalakítása azonban komoly terhet jelenthet a társasház, valamint az ott élő tulajdonosok számára.

Idén a Nemzeti Gazdasági Minisztérium a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül kamatmentes hitelt nyújt azok számára, akik a fűtési rendszerek korszerűsítését saját erőből nem tudják megoldani. Az EU forrásból lehívott hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek egyaránt igényelhetik a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazására - írja a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete közleményében.

kémény gyűjtőkémény
Kapcsolódó cikkek