Cégvilág

Petíciót írnak a védőnők

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a védőnők a fizetésük miatt. Azt kérik kollégáiktól, hogy egyenként küldjenek 22 levelet a közjogi méltóságoknak legkésőbb március 10-ig, amiben leírják, diszkriminatívnak tartják bérezésüket a többi egészségügyi dolgozóhoz képest.

A védőnők fizetését borzasztó komplikáltan számolják ki - van az alapbérük és van egy bérkiegészítés, amit a gondozotti létszám után számolnak ki - mondta a vg.hu-nak Csősz Katalin a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke.

Az egészségügyben csak a védőnők fizetését kalkulálják így, például a  kórházi ápolónők fizetése nincs összefüggésben a gondozotti létszámmal. Hiába szeretnének évek óta a védőnők az egészségügyi alá tartozni, nem történik semmi és ezt elégelték meg - mondta tagozatvezető.

Miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi- vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra( kötelező kamarai tagság, kreditszerzési kötelezettség), az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

A petíciót 22 közjogi méltóságnak, többek között Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Balog Zoltánnak az emberi erőforrások miniszterének , az Országgyűlés elnökének és alelnökeinek, valamint az alapvető jogok biztosának és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak is eljuttatják.

Januártól a diplomás bérminimum bruttó 161 ezer forintra emelkedett, ennyit kap egy olyan diplomás védőnő, aki a napokban helyezkedett el. Csősz Katalin azt mondta 28 év év után az ő fizetése nettó 180 ezer forint. Emiatt bérfeszültség is van a védőnök között.

Tavaly a költségvetés 2 milliárd forintot megszavazott a védőnők illetményének emelésére, de Csősz Katalin szerint a beharangozott bruttó 30 ezer forint helyett pár ezer forinttal kapnak csak többet, de tud olyan védőnőről is, akinek egyáltalán nem emelkedett a fizetése.

A MESZK úgy tudja, 2018-2019-re a védőnőknek semmilyen fizetésemelés nincs betervezve, viszont az egészségügyi szakdolgozói bértábla évről évre nő. 2019-re a diplomás védőnők bére 50-60 ezer forinttal lesz kevesebb, mint a hasonló diplomás végzettségű egészségügyi szakdolgozóké - tette hozzá.

Magyarországon 4500-5000 védőnő dolgozik, körülbelül 400-an hiányoznak az állományból. A védőnők a gyerekvárás időszakától, az újszülött koron át egészen az általános iskolás korig követik a gyerekek fejlődését. Felelősségteljes, nehéz munka és egyáltalán nincs megbecsülve - mondta Csősz Katalin. Arról, hogy pontosan hányan küldik el a petíciót egyelőre nincs adatuk. A védőnői végzettség hungarikum, ez csak Magyarországon létezik. A védőnői hivatás gyakorlói olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak, ami egyedülálló Európában.

védőnő egészségügy MESZK
Kapcsolódó cikkek