Az ipar átlagát meghaladó mértékben, 1,4-1,5 százalékkal nőtt 2016-ban az élelmiszeripar teljesítménye, ez azonban inkább a magyar ipar gyengélkedésének, mint az élelmiszeripar fantasztikus teljesítményének köszönhető – értékelte a számokat Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke. Az előzetes adatok szerint a növekedés belső szerkezete sem túl megnyugtató, hiszen a hagyományos, jelentős mezőgazdasági kapcsolatokkal rendelkező ágazatok, mint a hús- a tej-, gabona- és zöldségfeldolgozó ipar, gyengélkednek, a bővülés javarészt a hobbiállateledel-, illetve az édesség- és cukorgyártásnak köszönhető.
Az élelmiszerexport 1,6, a belföldi értékesítés pedig 1,2 százalékkal növekedett tavaly. Mivel eközben a hazai, élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom bővülése közel 3 százalékos volt, jól látszik, hogy emelkedett az importtermékek aránya. Ez azt az egyébként ismert tényt támasztja alá, hogy a hazai élelmiszeripar versenyképességi problémákkal küzd – mondta Éder. A technológiai lemaradás csökkentése – tette hozzá – a Vidékfejlesztési program és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program forrásaiból finanszírozott fejlesztésekkel már az idén megkezdődhet.
Az agrárkamara további áfacsökkentésekért lobbizik, mert jól látszik, hogy például a sertéságazatban milyen fehérítő hatású volt a lépés – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A költségvetés teherbíró képessége miatt azonban az áfamérséklés csak ütemezetten történhet. A NAK számításai szerint ha az alapvető élelmiszerek teljes körére vezetnék be az 5 százalékos áfakulcsot, az – már a forgalomnövekedéssel és a piac fehéredésével is kalkulálva – 150 milliárd forintos kiesést okozna a büdzsének.
A tavalyi évről még csak részleges adataik vannak, de azokból az látszik, hogy a 19 főnél több dolgozót foglalkoztató élelmiszer-feldolgozó cégek adózás előtti eredménye 21,7 százalékkal emelkedett tavaly, a 2015-öshöz képest – mondta a konferencián Kürthy Gyöngyi, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. A forgalomemelkedéshez hasonlóan azonban itt sem a klasszikus élelmiszeripari ágazatok cégei teljesítettek jól. Pozitív tendencia ugyanakkor, hogy 2013 és 2016 között a feldolgozott termékek exportja 372 millióval növekedett, ezen belül pedig a másodlagosan feldolgozott termékeké 676 millió euróval, miközben a kategórián belül kisebb hozzáadott értékű, elsődlegesen feldolgozott termékek kivitele 304 millió euróval csökkent.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.