Cégvilág

Csökken a húsvéti bárányexport

Az átlagos 100-120 ezer húsvéti báránynál az idén várhatón mintegy 10 ezerrel kevesebbet lehet majd exportálni Olaszországba, miközben az elérhető ár is csökken - mondta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke az MTI-nek hétfőn, hozzátéve, hogy ez a magyar juhtartók számára rendkívül kedvezőtlen, hiszen a bárányexport 85-90 százaléka az olasz piacra irányul.

Tavaly a 20-24 kilogrammos húsvéti pecsenyebárány ára mintegy 3,2 euró volt kilogrammonként, míg az idén a kereslet csökkenése miatt átlagosan 2,5-2,7 euróra mérséklődött. Bátor Árpád tájékoztatása szerint a tenyésztők úgy kívánnak segíteni az olasz értékesítési gondokon, hogy más országokba is szállítanának, ám például Izraelben és az észak-afrikai országokban csak a pecsenyebáránynál nagyobb, 30-35 kilogrammos állatokat lehet eladni. Ez azt jelenti, hogy igen kockázatos az értékesítés, mert az ilyen súlyú állatokat máshol nemigen lehet értékesíteni, így kiszolgáltatottá válnak az állattartók - mondta. [caption id="" align="alignleft" width="600"]Az átlagos 100-120 ezer húsvéti báránynál az idén várhatón mintegy 10 ezerrel kevesebbet lehet majd exportálni - fotó: AFP Az átlagos 100-120 ezer húsvéti báránynál az idén várhatón mintegy 10 ezerrel kevesebbet lehet majd exportálni - fotó: AFP[/caption]

Magyarországról évente átlagosan mintegy 600 ezer bárányt vágnak le, ennek mintegy 90 százaléka exportra kerül, a kivitel 85-90 százaléka Olaszországba irányul. Az olaszországi mintegy 20-25 százaléka a húsvéti bárány. A juhtenyésztőknek gondot jelent az is, hogy a gyapjúra nincs kereslet, miután bedőlt a kínai piac azon része, amely a magyar gyapjút vásárolta - jegyezte meg.

A magyar juhtartás éves árbevétele átlagosan mintegy 20 milliárd forint, ami az utóbbi években nem nőtt, ugyanúgy, ahogy az ágazat támogatása sem, ez anyajuhonként 24 euró (7200 forint), és mindent összevéve - például a de minimis támogatást is - összesen 7,5 milliárd forintot tett ki tavaly, szemben az előző év 8 milliárd forinttal - ismertette a terméktanács elnöke. Úgy vélte, ahhoz, hogy egy gazdálkodó haszonnal tarthassa állatait a mostani 20 ezer forintról 27-30 ezer forintra kellene emelni átlagosan az egy anyajuhra vetített éves árbevételt. Tavaly mintegy 965 ezer anyajuh volt az országban, ám éppen a tenyésztési nehézségek miatt számuk érzékelhetően csökken - mondta Bátor Árpád.

A hazai bárány harmadát húsvétkor adják el, ilyenkor akár 200 ezer állatot is exportálhatnak néhány hét alatt – zömüket Olaszországba. A hazai fogyasztás eltörpül emellett, igaz, az itteni ínyencek is elfogyasztanak 10-15 ezer darabot az ünnepek alatt.

pecsenyebárány Olaszország Bátor Árpád Bárány bárányexport
Kapcsolódó cikkek