Cégvilág

Így áll majd le a forgalom a BKV-sztrájk alatt

Szerda reggel 9-kor kezdődött az egyeztetés a BKV és a szakszervezetek között az április 18-án kezdődő sztrájk elégséges szolgáltatásáról.

Az Index értesülései szerint a VTDSZSZ és a BKSZSZ, a BKV két legnagyobb szakszervezete a következő elégséges szolgáltatási tervezetet adja elő a tárgyaláson: a két első napon a törvény óránkénti és viszonylatonkénti 66 százalékos minimális szolgáltatási szintet ír elő (azaz pl 100 buszból 66-nak közlekedni kell). A fokozatosság elve mentén a szakszervezetek ezeken a napokon nem törekszenek ezt a lehetőséget kihasználni, csak jelképesen fognak vissza egy-két járatot a rendes menetrendhez képest.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]A sztrájk az összes ágazatot érinti. Fotó: Móricz-Sabján Simon A sztrájk az összes ágazatot érinti. Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]A második napoktól viszont más a helyzet. Igaz, hogy viszonylatonként, de csak napi átlagban kell teljesülnie a 66 százaléknak a törvény szerint. (Reggel 6-tól 9-ig és délután 15-től 18-ig viszont óránként is teljesülnie kell a 66 százaléknak.) Erre azt a verziót találták ki, hogy csak reggel 6-kor kezd a BKV, este hatig a rendes menetrend szerint járnak a járatok, 18 órától viszont teljesen megáll minden BKV-járat.

Mint azt korábban megírtuk, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) április 18-án nulla órától 20-án éjfélig háromnapos, valamint április 24-én nulla órától 28-án éjfélig ötnapos sztrájkot hirdetett – jelentették be az érdekvédők.

A szakszervezetek az állami vállalatokhoz hasonlóan hároméves bérrendezést akarnak, és azokhoz hasonlóan 30 százalékos bérfejlesztést kérnek. Az első évben, vagyis idén tíz százalék fölötti béremelést akarnak elérni – mondta a Világgazdaságnak Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke. Ezenfelül 2017-re további ötszázalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet például az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek. A következő három évben pedig évi 36 ezer forintos cafeteriaemelést is kérnek. A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a BKV-val folytatott kollektív munkaügyi vitában nem közeledtek az álláspontok a bérrendezésről.

sztrájk BKV munkabeszüntetés bkv-sztrájk BKK
Kapcsolódó cikkek