Cégvilág

Áfavitába keveredett a Masterplast román leánya

A román adóhatóság 85 millió forintnak megfelelő befizetési kötelezettséget állapított meg a Masterplast Romania s. r. l.-nél.

A román adóhatóság 85 millió forintnak megfelelő (1269 ezer román lej) befizetési kötelezettséget állapított meg a Masterplast Romania s. r. l.-nél az általa ellenőrzött, 2014. január 1-je és 2016. augusztus 31-e közötti időszakra vonatkozóan – közölte kedden az építőanyag-ipari cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A témában megjelent közleményben ugyanakkor azt is jelezték, hogy a határozat ellen jogorvoslati kérelmet nyújtanak be. Tibor Dávid, a Masterplast igazgatóságának elnöke megkeresésünkre arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy Bukarestben a Masterplastot a PricewaterhouseCoopers Legal képviseli, amely cég szakértőivel dolgoznak a fellebbezésen.

Tibor Dávid elmondta, hogy a román adóhatóság döntését elsietettnek tartják, s több ponton is kifogásolják. Egyrészt a nyomozás még nem zárult le, másrészt ezekben az ügyletekben a Masterplast jogszerűen és jóhiszeműen járt el. Vétlen félként a Masterplast elnökének álláspontja szerint nem tehetők felelőssé harmadik fél által esetlegesen elkövetett jogsértésért.

A Masterplast egyik alkalmazottja és beszállítója ellen 2015 őszén a magyar adóhatóság is eljárást indított áfacsalás vádjával. Az indoklás szerint a cég jogosulatlanul csökkentette áfabefizetési kötelezettségét, ezzel közel 270 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. A vizsgálat lezárásáról azóta sincs hír. A cég képviselői cáfolták a vádakat, az erre vonatkozó kérdésekre azóta is rendre azzal válaszolnak, hogy nincs információjuk az ügyről, de amennyiben lesz, azt haladéktalanul közzéteszik majd.

Románia áfa Masterplast
Kapcsolódó cikkek