Cégvilág

Bezár a Biksady Galéria

A bezárás okairól Sipos Dániel tulajdonos lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a galéria alakulásakor kitűzött cél, nevezetesen a László Károly-gyűjtemény nagyszámú, kisebb értékű tárgyainak piacra vitele már sikeresen befejeződött. Eredetileg nem is tervezett ennél hosszabb távra, ám most mégsem arról van szó, hogy végleg távozna a piacról. A Biksady Galéria ezentúl kizárólag online aukciókkal folytatja tevékenységét, szeptembertől indul új webes felületük.

Ám a műtárgyak körét leszűkítik azokra a műfajokra, amelyek sikeresek voltak az eddigi aukciókon, így a jövőben kizárólag 20. századi modern művészettel foglalkoznak majd. Sipos Dániel szerint a klasszikus műtárgyakra, a 19. századi festészeti alkotásokra drasztikusan lecsökkent a kereslet, a műtárgypiacra újonnan belépő fiatalok a modern és a kortárs művészet felé fordulnak. A galéria egyik fő profilja a geometrikus absztrakt művészet képviselete, e téren Magyarországon egyedülállóan széles választékot kínáltak. Vevőik 70-80 százaléka külföldi volt, ők eddig is inkább az online licitálási formát választották.

Sipos Dániel nem tart attól, hogy az online aukciókkal vevőket vesztenének, sőt inkább bővülésre számít, hisz nemzetközi szinten is ez az árverési forma fejlődik dinamikusan. Továbbra is megmarad náluk a fotóvonal, s hangsúlyozottan bővítik a kortárs művészet arányát. Távolabbi céljuk egy kortárs galéria nyitása a jövőben. Addig is a Panderma Kiadóval sokszorosított kis szériás nyomatok kiadását tervezik, magyar és nemzetközi élő kortárs művészek munkáiból.

A galéria 2010 májusában, a válság közepén nyitott. Sipos büszke arra, hogy nemcsak fennmaradtak, hanem megerősödtek, a bezáráshoz nem gazdasági okok vezettek, hanem stratégiaváltás. Hatéves fennállásuk alatt tizennégy kiállítást rendeztek, csoportos külföldi tárlatok, a Berlin és Lipcse művészeit bemutató Convoy sorozat mellett a magyar művészek közül Hencze Tamásnak, és Baska József élete utolsó kiállítását is ők rendezték.

aukciósház árverés
Kapcsolódó cikkek