Cégvilág

Keleten műttetik magukat a nyugati turisták

Belgiumba csípőprotézisért, Magyarországra a fogászati kezelések, a gyógyvizek és egyre inkább a jó hírű sebészet miatt utaznak a gyógyturisták.

Páratlan egészségturisztikai úti célokkal rendelkezik, és világszinten elismert szerepet tölt be a gyógyturizmusban Magyarország. Van, aki a gyógyvizek miatt választja hazánkat, mások a fogászati beavatkozásokért, és olyan turista is van, aki a magyar sebészekre bízza magát. A tavaly óta működő pesti Duna Medical Centerben a műtétekre érkező betegek 10 százaléka nem Magyarországon élő páciens. A magánklinikán a gyógyturizmus elsősorban a fekvőbeteg-ellátásban jelenik meg.

A zömmel Oroszországból és Ukrajnából érkező külföldi pácienseik körében a legkeresettebb beavatkozások a nőgyógyászati, az ortopédiai és az urológiai műtétek. A betegek általában – a műtét típusától függően – egy-négy éjszakát töltenek a magánkórházban. A Duna Medical Center illetékese azt közölte: külföldi betegeik egyrészt a nemzetközileg is elismert sebészeik, másrészt a kedvező árak miatt választják őket. Egy csípőprotézis-műtét nálunk feleannyiba kerül, mint Nyugat-Európában – ez nagy versenyelőny, hiszen ugyanazokkal az anyagokkal dolgoznak, és olyan sebészek is operálnak, akik hosszú időt töltöttek nyugat-európai kórházakban, és munkájukat több befolyásos nemzetközi orvosszervezet is elismeri.

Gyógyturistaként a legtöbben Németországból, Ausztriából, Szlovákiából érkeznek Magyarországra. Hazánk azért is kedvelt úti cél, mert a legtöbb európai országból érkező vendég biztosítótársasága elfogadja a magyar fürdők által kiállított számlát – hívta fel a figyelmet Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Itt egy gyógykezelés feleannyiba kerül, mint Ausztriában, és ahogy haladunk nyugat felé, úgy nőnek az árak is. Vagyis egy német vagy egy svájci beteg akár tizedannyiért gyógyulhat nálunk, mint a saját hazájában.

A határhoz közeli gyógyfürdőkben megjelentek a szerb, a román, a szlovák és a lengyel vendégek is. Hegyi Ákos példaként említette, hogy Hajdúszoboszlón az ukránok, a szlovákok és a lengyelek száma is jelentős már.

Horvát turisták annak ellenére is jönnek, hogy a társadalombiztosítójuk nem fogadja el a magyar fürdőszolgáltatásokról szóló számlát – pedig Horvátország már uniós tag. Ezzel szemben Szerbia nem EU-tag, de fürdőrajongó nemzet, ezért is választják sokan a gyógyfürdőinket. A nyugati országokból érkezők még azért is szeretik a magyar gyógyvizeket, mert magas a hőfokuk. Míg máshol alig 20 fokosak a gyógyvizek, nálunk 30 foknál kezdődik a vízhőfok. A gyógykezelésekre – például iszapfürdőre, súlyfürdőre, elektroterápiára vagy gyógytornára – érkező turisták több hétre, akár egy hónapra is szállóvendégek a magyar szállodákban. A kezelések ára napi 20 ezer forintnál kezdődik, de a határ a csillagos ég – mondta a főtitkár. Unikálisak vagyunk, rendkívül sok, eltérő összetételű, nagyon nagy hatásfokú gyógyvizünk van, és rengeteg jó szakemberünk – mondta Hegyi Ákos lapunknak.

– A magyarországi fogászati turizmusban az utóbbi tíz évben konstans 10 százalékos betegszám-emelkedés figyelhető meg – mondta Kámán Attila, a Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak. Körülbelül 150-200 rendelő vesz részt az egészségturizmusnak ebben a szegmensében. A vezető fogászati klinikák nagy része az egyesület tagja, ezért jelentős rálátásuk van a turizmusnak erre a területére – tette hozzá a szájsebész, fogszakorvos.

A külföldieknek azért éri meg Magyarországon kezeltetni a fogukat, mert egy nagyobb fogászati beavatkozás harmadannyiba kerül nálunk, mint náluk. Két koronáért meg három tömésért senki nem jön el, de öt koronáért vagy többért, esetleg öt implantátumért már igen. Az implantátum miatt érkezők ráadásul kétszer jönnek Budapestre, először három napra, majd a gyógyulási idő után visszatérnek még hét-tíz napra. Azokból az országokból indulnak útnak egészségügyi beavatkozás céljával, ahol az otthoni kezelések ára körülbelül a duplája lenne, mint a külföldi kezelés szállással, utazással együtt – tudtuk meg.

Brit felmérések szerint a szigetországból 50-55 ezren járnak külföldre fogorvoshoz, közülük több mint 20 ezren Magyarországra. Ebből a betegszámból is látszik, hogy még mindig mi vagyunk a vezető fogászati hatalom Európában. Országrészenként változik, hogy a páciensek honnan érkeznek: a nyugati határszélen az osztrák és a svájci betegek vannak többségben, Budapesten viszont a páciensek 40 százaléka angol, a többiek svájci, francia, ír és skandináv állampolgárok. Belgiumba csípőprotézisre, hozzánk fogászati kezelésre jönnek a gyógyturisták, de még lenne lehetőség kiaknázni az orvosi kapacitásainkat az ortopédia, a szemészet és a plasztikai sebészet területén is – mondta Kámán Attila.

egészségügy gyógyturizmus turisták
Kapcsolódó cikkek