Cégvilág

Lakat kerülhet egy berlini hostelre

A német kormány be akarja záratni a Cityhostel Berlin, ami az észak-koreai nagykövetség területén működik, már több mint egy évtizede a német fővárosban – írja a Magyar Nemzet. A szállás a Brandenburgi kapu, a Potsdamer Platz és a Checkpoint Charlie közelében található, a turisták körében ezért is közkedvelt.

A német újraegyesítés előtt Észak-Korea kifejezetten nagy képviseletet tartott fent a szocialista NDK-ban, több mint száz diplomatával. Ma már csak tízen vannak, a nagykövetség egyik épülete teljesen kihasználatlanná vált, és azt adták bérbe a hostel üzemeltetőinek, német sajtóértesülések szerint havonta 38 ezer euróért, vagyis majdnem 12 millió forintért. Ezzel lényegében a Németországba érkező turisták is hozzájárulnak a követség működéséhez.

Egy tavalyi ENSZ-határozat kifejezetten megtiltotta Észak-Koreának, hogy ingatlanokat adjon bérbe külföldön, miután az elszigetelt diktatúra végrehajtotta az ötödik kísérleti atomrobbantást. Mostanra a német kormány is elszánta magát, hogy szigorúan érvényt szerez a szankcióknak, ezért kell bezárnia a szállásnak.

hostel Észak-Korea Berlin
Kapcsolódó cikkek