Cégvilág

Reagált a Microsoft a kibertámadásra

A hét végén 150 országon végigsöprő zsarolóvírusos kibertámadás ébresztőül kell szolgáljon a kormányok számára – szögezte le a Microsoft.

A hét végén 150 országon végigsöprő zsarolóvírusos kibertámadás ébresztőül kell szolgáljon a kormányok számára – szögezte le a Microsoft, élesen bírálva a kormányokat, amiért számítógépes kártevőket halmoznak fel saját céljaikra. „Ez a támadás újabb példával szolgál arra, miért okoz akkora problémát a biztonsági rések kormányok általi tartalékolása” – írta vasárnap egy blogbejegyzésében Brad Smith, az informatikai óriáscég elnöke és jogi igazgatója. (A kibertámadás Magyarországot is érintette)

„Ismét az történt, hogy a kormányok által kihasznált biztonsági rések kiszivárogtak a közös kibertérbe és messze ható károkat okoztak” – állapította meg Brad Smith.

„A közelmúltban tanúi voltunk, ahogy a CIA által elspájzolt biztonsági rések feltűntek a WikiLeaks oldalán, most pedig ez az NSA-től ellopott biztonsági rés sújtja világszerte a felhasználókat” – mondta Smith.

Informatikai szakértők az AP hírügynökség szerint régóta vitáznak arról, milyen egyensúlyt kellene tartaniuk a kormányzati hírszerző ügynökségeknek azon törekvésük között, hogy titokban tartsák a szoftverhibákat kémkedési és kiberháborús célokra, illetve hogy megosszák az általuk felfedezett szoftverhibákat a technológiai cégekkel.

A pénteken indult globális kibertámadás egyik első célpontja a brit állami egészségügyi szolgálat volt, amelynek informatikai és távközlési rendszerei több körzetben hosszú órákra leálltak. Világszerte 125 ezer számítógépes rendszer volt érintett a támadásban. Egy brit szakértő szombat délután talált megoldást a vírus kikapcsolására. Szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy megoldódott volna a probléma. A Wanna­Cry zsarolóvírus a rendszer fertőzése után titkosítja a fájlokat, a visszaállításhoz szükséges kódot pedig csak fizetés után adja meg a rendszer.

zsarolóvírus kibertámadás CIA Microsoft wannacry
Kapcsolódó cikkek