Cégvilág

Stratégiai hibák miatt esett el a Teva Gödöllőn

Az izraeli Teva vezetési kudarcok és globális stratégiai hibák miatt kénytelen bezárni az infúziós szereket és vakcinákat gyártó magyar injekció-üzemét, és elbocsátani ötszáz dolgozót – értesült csütörtökön a Háárec című újság gazdasági melléklete.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. kedden jelentette be: 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet. A gödöllői üzem 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A Teva azt írta, továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, és hangsúlyozta: a terv az együttesen több mint kétezer embernek munkát debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti.

A Háárec szerint a Teva irányítási hibák miatt 14 éves mélyponton van, 34,6 milliárd dolláros (mintegy 9500 milliárd forint) pénzügyi tartozása van, és nem világos, hogy ezt képes lesz-e törleszteni, s mindez azzal fenyegeti, hogy elveszítheti önállóságát. A vállalat legnagyobb tévedése az Actavis Generics felvásárlása volt 38,3 milliárd dollárért 2016 augusztusában, miközben a generikus gyógyszerek piacán egyre fokozódott a verseny, és csökkentek az árak. Emellett kisebb kudarcok is voltak, köztük a mexikói Rimsa cég megvétele 2016. márciusban 2,3 milliárd dollárért.

Közben fontos bevételektől estek el amiatt, hogy új készítményeiket nem tudták időben a piacra dobni. A rossz hírek nyomán március végére 72 százalékkal 32,6 dollárra zuhant a Teva árfolyama a New York-i tőzsdén. A bukdácsolásnak személyi felelőse is akadt, Erez Vigodman februárban vette a kalapját, feladatkörét az új vezérigazgató megtalálásáig Jichak Peterburg elnök látja el.

A Teva 2010-ben vásárolta fel a német Ratiopharmot. Forrás: AFP

A Teva a debreceni Biogal 1995-ös megvételével vetette meg lábát Magyarországon. 2012-ben vásárolta meg gödöllői üzemét, amelytől megválik, noha összesen 110 millió dollárt fektetett bele. A vállalkozás az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) időszakos vizsgálatai miatt bukott meg, miután 2016-ban az FDA gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját.

Tavaly január végén a Teva önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn az amerikai hatóság észrevételei nyomán – közölte még tavaly júniusban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A kényszerleállás nem kis érvágást jelenthetett a cégnek, hiszen több mint kétszáz Magyarországon forgalmazott termékről volt szó, a gödöllői gyárból emellett több mint negyven országba exportáltak. Tavaly októberben a Világgazdasággal azt közölte a cég, hogy a következő hónapokban indulhat újra a termelés.

A cég 80 millió dollárt már törölt a magyar miatt könyveiből, s bár több tízmilliót költött el sikertelenül a hibák kijavítására, további 87 millió dollárt lesz kénytelen leírni, ha nem talál vevőt a gödöllői gyárra. A meggyengült vállalati mérleget drasztikus költségcsökkentéssel igyekszik helyrebillenteni a gyógyszeripari cég. Idén márciusban számoltunk be arról, hogy a Teva Pharmaceutical felszámolja vagy eladja globálisan veszteséges üzletágait, dolgozói számát pedig radikálisan csökkenti. A világ legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó cége először nem kommentálta az izraeli sajtóban megjelent híreket, később kiadott közleményében a hatezer fős leépítést eltúlzottnak minősítette.

A Teva kedvezmények felajánlását tervezi az idő előtti nyugdíjba vonulást vállaló dolgozóknak. A magyar üzemben elbocsátandó ötszáz dolgozó mellett ötezren hagyták el a vállalatot 2016 augusztusában az Actavis Generics üzlet megkötése után, és így 2017 első negyedévének végén összesen 55 200 embert foglalkoztatott a cég.

gödöllő Teva gyógyszergyártás
Kapcsolódó cikkek