Cégvilág

Van felmentés a plázastop alól

Az elmúlt közel két és fél évben mintegy száz beruházás kapott felmentést a plázastop, azaz a 400 négyzetmétert meghaladó alapterületű kereskedelmi egység építésének tilalma alól. Akadt egy 65 ezer négyzetméteres létesítmény is a kedvezményezettek között, túlsúlyban van a főváros.

A hozzájáruló szakhatósági állásfoglalást kapó beruházások döntő többségének alapterülete 425 és 2000 négyzetméter közötti – tájékoztatta a plázastop alóli felmentések kapcsán a Világgazdaságot a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal. Az illetékes hatósági szervezetet azután kereste meg lapunk, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselői kérdésre közölte, a debreceni hivatal 2015. február 1. és 2017. április 24. között 98 esetben adott ki támogató, 29 esetben pedig elutasító állásfoglalást 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi egység építésére.

A 98 pozitív elbíráláson belül Budapesten 27 kereskedelmi ingatlanberuházás kapott zöld utat, de Cegléd (7), Nyíregyháza (7), Debrecen (5) és Győr (4) is az élmezőnyben van, a kiadott hozzájárulásokat városonként listázva. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal arról is beszámolt, hogy az ügyben érintett legkisebb alapterületű kereskedelmi létesítmény 425, a legnagyobb pedig 65 625 négyzetméteres. A hivatal ismertetése szerint az érintett projektek között vannak új építésűek, kibővített meglévő épületek, alapterület-növeléssel nem járó belső átalakítások, illetve olyan üzletek is, amelyek egy nagyobb, nem kereskedelmi célú beruházás részeként épülnek vagy épültek meg.

A 65 ezer négyzetméteres alapterület valóban gigaberuházást feltételez

Lapunk a beruházók kilétéről is érdeklődött, de a debreceni székhelyű kormányhivatal szerint ezek nem tekinthetők közérdekű adatnak, így megismerésükre nincs lehetőség. A hivatalos szerv indoklása szerint a pozitív elbírálás minden esetben annak köszönhető, hogy a létesítés helye szerinti településre és annak vonzáskörzetére összességében pozitív hatást gyakorol a projekt, környezeti, infrastrukturális, településrendezési és településfejlesztési szempontból egyaránt.

A 65 ezer négyzetméteres alapterület valóban gigaberuházást feltételez, éppen ekkora a Futureal-csoport fejlesztése, a Budapest ONE Business Park, amelyet már tavaly Az év tervezett kereskedelmi projektje díjjal ismertek el. A kivitelező 2018 végéig át is adná az épületegyüttest Budapest nyugati kapujánál, a XI. kerületi Őrmezőn. Az irodapark az Etele térre tervezett 53 ezer négyzetméteres bevásárló- és szolgáltatóközponthoz, valamint a kelenföldi pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz szorosan kapcsolódó területen helyezkedik el. De a kormányhivatal által jelzett 65 ezer négyzetméteres alapterületnek megfelelhet akár a HB Reavis 136 ezer négyzetméteres Agora Budapest projektjének kereskedelmi tartalma is a XIII. kerületben, a Váci út és a Róbert Károly körút által határolt területen. Az új városközpontnak szánt fejlesztést több lépcsőben adhatják át 2018 és 2023 között.

A június közepén nyitó soroksári IKEA is a kereskedelmi ingatlanok csúcskategóriájába sorolandó, igaz, a maga 34 ezer négyzetméterével jóval kisebb területen helyezkedik el. Az elmúlt másfél évben kétezer ember vett részt az IKEA-áruház építkezésében, amely közel 17 milliárd forintos beruházásból épül. A plázastop az élelmiszer-kiskereskedelemre is hatással van: az eladásra, illetve kiadásra kínált ingatlanok terén különösen aktív volt a közelmúltban a Lidl és az Aldi. Előbbi 22 beépítetlen területet, illetve egy-egy kereskedelmi és lakóingatlant értékesítene, emellett hat beépítetlen telket és üzlethelyiséget adna bérbe. Eközben az Aldi hét ingatlant hirdet eladásra, egyet kiadásra. Emellett azonban áruházak kialakításához keres is 10 ezer négyzetméternél nagyobb telkeket, elsősorban 15 ezer lakost meghaladó településeken.

plázastop kereskedelem
Kapcsolódó cikkek