Cégvilág

Védi a szívünket a csokoládé

Egy új tanulmány szerint a rendszeres csokoládé­fogyasztás segíthet csökkenteni a leggyakoribb szívritmuszavar kialakulásának kockázatát.

Az elemzés szerint a nőknél heti egy, míg férfiaknál heti 2–6 adag csokoládé a leghatásosabb. A pitvari fibrilláció világszerte nagyjából 33 millió embert érint, vagyis minden negyedik felnőttnél jelentkezik élete során.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza ezt a rendellenességet, a megfelelő gyógymódot és a megelőzés módszerét sem sikerült még kidolgozni.

A szakértők egy ideje tudják, hogy a csokoládéevés, elsősorban az étcsokoládé fogyasztása, javítja a szív egészségét. Az Elizabeth Mostofsky, a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola szakértője által vezetett kutatócsoport most arra volt kíváncsi, hogy az édesség mennyiben segít a pitvarfibrilláció kialakulásának csökkentésében. A vizsgálatban 26 400 férfi és 29 100 nő adatait elemezték, a résztvevők mind 50–64 évesek voltak. A kutatásban használt információkat egy nagyobb dániai felmérésből emelték át.

Az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogy hetente mennyi csokoládét fogyasztanak el – egy adag 30 grammnak felelt meg. A szakértők a szívproblémákat okozó faktorokra, például a résztvevők diétájára és életmódjára vonatkozó információkat is rögzítették, majd egészségüket kórházi és halálozási adatok alapján nyomon követték.

A 13,5 évig tartó vizsgálat alatt 3346 új pitvari fibrillációs esetet rögzítettek. Miután az egyéb tényezőket kiszűrték, a csapat arra jutott, hogy a csokoládé fogyasztása jelentősen csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának esélyét.

Havi 1–3 adag 10, heti egy adag 17, míg heti 2–6 adag 20 százalékkal csökkentette a kockázatot. Napi egy vagy annál több adag ellenben már csak 14 százalékos javulást eredményezett.

csokoládéfogyasztás csokoládé
Kapcsolódó cikkek