Cégvilág

Ettől függ a hazai agrár szektor jövője

A magyar mezőgazdaság jövője azon múlik, hogy sikerül-e megállapodni a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről – nyilatkozta a földművelésügyi miniszter.

„Az uniós tagállamoknak meg kell találniuk a közös nevezőt az agrárpolitikával kapcsolatban, ez Magyarországnak is elemi érdeke. A magyar mezőgazdaság jövője nagymértékben azon múlik, hogy sikerül-e megállapodni a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről” – nyilatkozta csehországi tárgyalásai után Fazekas Sándor a Karc FM-nek.

Forrás: AFP

A földművelésügyi miniszter Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszterrel folytatott pénteki megbeszélése utáni nyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi országok az agrárpénzek elosztása érdekében közösen lépjenek fel a KAP jövőjének tárgyalásakor. „Csehország és Magyarország közös véleménye szerint ezeket a pénzeket a gazdáknak kell megkapniuk” – fogalmazott Fazekas Sándor.

A politikus elmondta: tisztában kell mindenkinek lennie azzal, hogy az agrártámogatásokat a földművesek, a gazdák kapják, de annak haszonélvezője az élelmiszert vásárló lakosság. Vagyis, ha a támogatások szintje csökkenne, akkor a gazda csak drágábban tudná termelni az áruját, amitől az többe is kerülne. Ennek hatására gyengébb minőségű importtermék árasztaná el a piacokat.

A közös agrárpolitika kialakításánál ezért erős szava lehet a visegrádi térség országainak. Fazekas Sándor szerint egybe kell gyűjteni Magyarország szövetségeseit, és meg kell találni azt a megoldást, amellyel a támogatások szintje nem csökkenhet. „Finanszírozható, és kiszámítható agrárpolitikára, gazdabarát, egyszerűbb adminisztrációt igénylő agrárpolitikára van szükség” – szögezte le.

Végül hozzátette: a zöldítésre, a környezetbarát gazdálkodásra szükség van, a fenntartható mezőgazdasági termelés elemi érdekünk, hiszen szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink, a következő generációk is tiszta környezetben tudjanak jó minőségű élelmiszert termelni és fogyasztani. „Meg kell találni ugyanakkor az egyensúlyt a gazdaságos termelés és a környezetvédelmi célok, az ellenőrizhetőség, a támogatások átláthatósága és az adminisztráció rugalmasabb megoldásai között” – érvelt az agrártárca vezetője.

földművelésügyi miniszter Fazekas Sándor összefogás agrár
Kapcsolódó cikkek