Cégvilág

Aláírták: Magyarország belépett az 5G-technológia versenyébe

Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul.

Magyarország a következő, ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztés terén világszinten meghatározó szereplő akar lenni – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, amikor hétfőn 46 kormányzati, piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és felsőoktatási intézmény vezetője aláírta az 5G Koalíció alapító nyilatkozatát. A megállapodással Magyarország belépett az 5G-technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe – tette hozzá Deutsch. Az 5G nem egyszerűen fejlődési lépés, hanem technológiai ugrás, amelynek alkalmazásában Magyarországnak az elsők közé kell kerülnie – emelte ki Kara Ákos, a fejlesztési tárca államtitkára. A piaci szereplők és a kormányzat szerepvállalásának köszönhetően Magyarország az 5G fejlesztések európai központjává válhat, a versenyelőny kihasználásához és megőrzéséhez minden feltétel adott – ezt már Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója tette hozzá.

Korábban az iparági szereplők 2020-ra tették az 5G indulásának dátumát, de 2018-ra megjelenhetnek olyan hálózatok, amelyek 5G funkciókkal rendelkeznek. Egy átlagos felhasználó 2010-ben még csak egy fél órát töltött mobilozással, 2025-re ez 5,5 órára nő – ismertette a Huawei kutatási eredményeit Vörös Zsolt, a Huawei Magyarország vezeték nélküli hálózatokért felelős igazgatója.

Ez nem mobiltelefonálást takar, hanem a hálózat különböző célú használatát, amelyek közül ma a legismertebb a közlekedési rendszerek működése, benne az önvezető autók használata. E téren is élen áll Magyarország, jövőre elkészül az autonóm járművek tesztelésére alkalmaz zalaegerszegi pálya – emelte ki Balaicz Zoltán, a város polgármestere. Az 5G lesz az első olyan technológia, ami a gazdaság nyomására, és nem az iparág szorgalmazására jön létre. Korábban mindig a technológia vezérelte a fejlődést – emelte ki Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató helyettese. Az 5G bevezetése iszonyú beruházást igényel, először is 2018-2019 körül meg kell vásárolniuk az ehhez szükséges frekvenciát, aztán pedig jönnek a technológiai fejlesztések. Attól függ majd, hogy a távközlési cégek kapna-e pénzt ehhez az anyavállalataiktól, hogy a milyen a befektetési környezet. E téren voltak kedvező változások, de a távközlési cégeknek még mindig komoly terhet jelent a távközlési amit csökkenteni kellene – emelte ki Kőrösi Gábor, a Telenor Magyarország szabályozási igazgatója.

Az Ericsson kutatása szerint 2022-re a világon 550 millió 5G-előfizetője lehet, nem számítva azokat a kapcsolatokat, amelyek az Internet of Things vagyis a dolgok internetére alapulnak. Néhány és múlva a világ lakosságának 15 százaléka számára lesz elérhető a szupergyors internet – mondta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Deutsch Tamás 5G koalíció Digitális Jólét Program
Kapcsolódó cikkek