Cégvilág

Egyre több menekült dolgozik a németeknél

Egyetlen év alatt háromszorosára nőtt azon német vállalatok száma, amelyek menekülteket foglalkoztatnak – derült ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet friss felméréséből.

Egyetlen év alatt háromszorosára nőtt azon német vállalatok száma, amelyek menekülteket foglalkoztatnak – derült ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet friss felméréséből. Eszerint az első negyedévben vizsgált cégek 22 százaléka számolt be arról, hogy alkalmazott menekülteket az elmúlt 24 hónapban, míg 2015 végén ez a vállalatok 7 százalékára volt igaz. A foglalkoztató cégek 43 százaléka betanított munkásként vett fel menekülteket, 40 százaléka kisegítőként, 33 százaléka gyakornokként és 8 százaléka szakmunkásként.

A megkérdezett vállalatok számára sem egyszerű feladat a külföldiek munkába állítása. A legnagyobb problémaforrásként a menekültek jogi státuszát jelölték meg (45 százalék), a biztonságosnak minősített országból származók alkalmazási tilalma 43 százalékuknál okozott gondot, de a panaszlistán szerepelt még a hosszadalmas adminisztratív procedúra (36 százalék), a hatósági engedélyezés (31 százalék), a külföldi szakképesítés és diploma elismertetése (22 százalék), e tényezők is jelentősen lassították az integrációs folyamatot.

A vizsgálatban részt vevő vállalatok 58 százaléka nem alkalmaz menekülteket, ötödük ezt azzal indokolta, hogy nem felelnek meg az elvárt szakmai követelményeknek, és nem beszélnek németül. A német gazdaság számára kulcsfontosságú a menekültek gyors integrálása, ezzel ugyanis az egyre súlyosabb munkaerőhiányon is enyhíteni tudnának.

A munkanélküliségi ráta csupán 3,9 százalékos volt áprilisban, ennél kedvezőbb adattal, 3,2 százalékkal csak a csehek dicsekedhettek.

német menekült vállalatok
Kapcsolódó cikkek