Cégvilág

Keretemelés előtt a nullás hitel

A pályázói igényeknek megfelelően arra számít a piac, hogy rövidesen újra megemelik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó hitelprogram keretét. A magyar cégek részéről 144 milliárd forint értékben érkezett be igény.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó hitelprogramban intézményrendszeri vizsgálat alatt áll a többletforrás biztosításának lehetősége – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

A bővítést indokolja is a felfokozott pályázói érdeklődés, hiszen az eredeti keret 40 milliárd forintos volt, ezt később kibővítették 70 milliárdra, de a magyar cégek részéről 144 milliárd forint értékben érkezett be rá igény. A Ginop 8.3.1-16 című, a versenyszférában nullás hitelként ismert felhívás célja ágazattól függetlenül olyan beruházások támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők. Az újabb keretemelésre várva jelenleg ideiglenesen szüneteltetik a programot a Széchenyi 2020 pályázati információs portál tanúsága szerint.

Illusztráció. Fotó: Lang Róbert

Alapesetben 600 millió forint lehet a hitelösszeg felső határa, kezdő vállalkozások esetében azonban 150 millió forint a plafon. A projekt elszámolható költségéből legalább 10 százaléknak saját forrásnak kell lennie, ez alól a használt gépjárművek beszerzése a kivétel, ebből 20 százaléknak kell rendelkezésre állnia. Sokaknak könnyebbség, hogy a projekt keretében bevont ingatlan beszámítható a saját forrásba. A Magyar Fejlesztési Bank hálózatán keresztül igénybe vehető, 5–15 éves futamidejű kölcsön azért is keresett, mert amellett, hogy kamatmentes, kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem számítanak fel.

Lapunk a kkv-k, illetve a nagyvállalatok számára a versenyképesség-növelő képzési pályázatokkal kapcsolatos fejleményekről is érdeklődött. Az NGM azt a tájékoztatást adta, hogy a munkahelyi képzések támogatására cégmérettől függetlenül nagyszámú ügyfélszolgálati megkeresés érkezett. Ezért az irányító hatóság a támogatási kérelmek beadásának kezdetét elhalasztotta a felhívások felülvizsgálatáig és pontosításáig. A nagyvállalati képzésekre (Ginop 6.1.5-17) eredetileg 21,52, a kkv-knál pedig hasonló célra 19,04 milliárd forint áll rendelkezésre.

A nemzetgazdasági tárcához a 2014–2020-as ciklusban három program tartozik, ezek a már említett Ginop mellett a terület- és településfejlesztés (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország (Vekop). A Ginopon belül az év végéig 2124,1 milliárd forintnyi forrásról hozna támogatói döntést a fejlesztéspolitikai rendszer, ebből május 31-ig 1634 milliárd teljesült. A TOP-nál december végéig 1020,4, a Vekopnál 219,7 milliárd forintról kell a munkaterv szerint dönteni, ebből az első öt hónapban 630, illetve 142 milliárd valósult meg. A három operatív program felhívásaira május végéig együttesen több mint 26 ezer pályázó igényelt közel 4400 milliárd forintot.

Top Magyar Fejlesztési Bank NGM GINOP európai uniós források VEKOP
Kapcsolódó cikkek