Cégvilág

Versenyképesen termelnék a zöldáramot

Piaci körülmények között is versenyképesen termelne zöldáramot az Alteo, amely vásárolna is KÁT-ból kikerülő erőműveket – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató a Világgazdaságnak.

Mi a célja az Alteo 1,1 milliárd forintból induló, energiatároláshoz kapcsolódó kutatásának?

Arra keressük a választ, hogyan lehet energiatároló rendszerrel a megújuló alapú áramtermelő egységeket könnyebben integrálni a magyar villamosenergia-rendszerbe, egy virtuális erőművön (VPP) keresztül. Fontos, hogy ez kutatás, tehát nem energiatároló berendezést fejlesztünk, bár a kutatáshoz mi is telepítünk majd egyet Budapesten.

Chikan Attila az Alteo vezérigazgatója
Forrás: MW

Miért kell a társaságnak egy ilyen VPP-akkumulátor kombináció?

Két okból. Egyrészt nekünk magunknak is van virtuális erőművünk, amely a gázüzemű és a megújuló alapú erőművek működését is összehangolja. Másrészt több olyan megújuló egységgel (szélerőművel) is rendelkezünk, amelyek hamarosan kikerülnek a kötelező áramátvételi rendszerből (KÁT), ám még akár évtizedeken át üzemképesek, és használni is szeretnénk őket. Ekkortól viszont már a piacon kell vevőt találnunk az általuk termelt villamos energiára. Ha a termelésüket egy olyan rendszerben szabályozzuk, amelyhez energiatároló is tartozik, akkor piacképesebb terméket tudunk előállítani.

Más zölderőművek is kifutnak a KÁT-ból. Ezek üzemeltetői is az Alteóéhoz hasonló megoldást fognak keresni?

E létesítmények KÁT-jogosultsága többnyire 2017 és 2023 között szűnik meg, mert legfeljebb tizenöt évre kaptak ilyen támogatást. Van köztük olyan, amelynek tulajdonosa szintén rendelkezik VPP-vel, másnak pedig ipari energiatárolója van, de olyan rendszere még senkinek sincs, amilyet mi fejlesztünk. Ezért nemcsak saját célra használnánk a kutatás eredményeit, hanem másokat is kiszolgálnánk vele.

Vagyis szolgáltatást indítanának az új rendszerrel?

Igen, de akár át is vennénk üzemeltetésre, vagy meg is vásárolnánk a KÁT-ból kikerülő erőműveket. Az adott piaci helyzet dönti el, mit érdemes majd lépnünk.

Két év alatt elköltenek 1,1 milliárd forintot. Mi lesz, ha nem találják meg a keresett megoldást?

Furcsa lenne, ha ettől tartanék. Az 500 millió forint pályázati pénz mellé jelentős önerőt teszünk. Nem tennénk, ha nem bíznánk a sikerben.

Alteo zöldáram chikán attila
Kapcsolódó cikkek