Cégvilág

Veszprémtől Nyíregyházáig építhetnek ipari parkokat

Május végén, június elején néhány nap alatt hét új céget jegyeztetett be az állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.

Május végén, június elején néhány nap alatt hét új céget jegyeztetett be az állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Így már egy tucat társaság tartozik az országos iparipark-hálózat kialakítására létrehozott fejlesztő- és üzemeltető céghez, amely a most bejegyzett leányok közül először a NIPÜF Szolnok Ipari Park Kft.-t alapította meg, majd további klónokat jegyeztek be, ezeknek a nevében Érd, Miskolc, Nyíregyháza, Tatabánya, Pécs és Veszprém szerepel. A tervek szerint az egész országot lefedő iparipark-építési program igazodik a Modern városok programhoz, de más településeken is lesznek beruházások, ha igény mutatkozik.

Az építkezést az Inpark márkanév alatt tevékenykedő NIPÜF tavaly novemberben Pátyon kezdte a svájci Kühne + Nagel Kft. regionális autóalkatrész-elosztó központjának építésével. A több mint 23 ezer négyzetméteres zöldmezős beruházást mintegy ötmilliárd forintos költséggel tervezték. A hatvani ipari parkban a Bosch csoport számára készül egy 62 ezer négyzetméteres csarnok. Összesen 84 hektárnyi ipari park kialakításáról, zöldmezős beruházásról van szó: Hatvan külterületén, a meglévő ipari park melletti 37 hektáron, Pátyon 47 hektáron fejlesztenek. A 10,55 milliárd forint saját tőkével létrehozott NIPÜF számára ezek megvalósítására 27,54 milliárd forintnyi kötelezettségvállalást hagyott jóvá a kormány, ám ez nem jelenti azt, hogy a költségvetés ennyivel finanszírozza majd a két beruházást. Mindkét projekt esetében elvárás, hogy a költségek minél nagyobb részét a piacról, bankhitellel finanszírozzák.

Azóta két menetben további 40 milliárd forint forrás érkezett a NIPÜF-höz. Januárban tőkeinjekció formájában 18,49 milliárd forintot kapott öt, a Modern városok programban részt vevő település (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Érd, Nyíregyháza és Békéscsaba) ipari parkjának a fejlesztéséhez, amivel1,055 milliárdról 2,9 milliárd forintra emelkedett a NIPÜF alaptőkéje. Máciusban 3,9 milliárd forintra nőtt a tőke, miután a kormány újabb 24,7 milliárd forint átcsoportosításáról határozott kormányrendeletben.

A legutóbbi költségvetési átcsoportosítás során a legtöbbet, több mint 6 milliárdot a miskolci ipari parkra kanyarítottak ki, de a legkisebb, a szolnoki beruházásra szánt támogatás is 1,9 milliárd forint.

ipari park NIPÜF
Kapcsolódó cikkek