Cégvilág

Estek a veszteséget termelő Lenovo részvényei

A kínai Lenovo az elemzők által várt szerény nyereség helyett veszteséggel zárta az április-júniusi időszakot – derül ki a vállalat pénteken közzétett jelentéséből. A hírre eséssel reagált a vállalat részvényének árfolyama.

A világ egyik legnagyobb személyiszámítógép-gyártó vállalata a második negyedévben 72 millió dollár nettó veszteséget ért el a tavalyi 173 millió dollár profit után. Az elemzői várakozások átlagában 5,29 millió dollár nyereség szerepelt. Ez volt a vállalat első veszteséges negyedéve 2015 szeptembere óta.

A Lenovo a júniussal záródó negyedévében 10,01 milliárd dollár, az előző évivel megegyező értékesítési árbevételt ért el, elemzők előzetesen 10,0 milliárd dollárral számoltak. A Lenovo mindhárom üzletága – az adatközpont, a mobil készülék, valamint a személyi számítógép – nehézségekkel küzdött a negyedév folyamán. Egyebek mellett az alkatrészek hiánya okozott problémát, amely immár az akkumulátorok területére is kiterjedt, döntően amiatt, hogy egyre nagyobb az igény a járműveknél is az akkumulátorok iránt.

Forrás: AFP

A személyi számítógép üzletág 7,01 milliárd dollár bevételre tett szert a negyedévben, 0,2 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinál. A Lenovo a negyedév folyamán 6 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesített világszerte, mint egy évvel korábban.A Lenovónak szembe kell néznie azzal, hogy a hagyományos személyi számítógépek iránti kereslet egyre csökken, mivel a vásárlók inkább az okostelefonok és tabletek felé fordulnak, ez különösen a kínai piaci keresletre jellemző.

A mobil készülék üzletágban az 1,75 milliárd dolláros bevétel 1 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakáét.

A szerverek, adattárolók, szoftverek gyártásával és szolgáltatások nyújtásával foglalkozó adatközpont üzletág üzemi vesztesége a tavalyi 31 millió dollárról 114 millió dollárra nőtt.

A vártnál rosszabb negyedéves adatok hírére jelentős, csaknem 4 százalékos eséssel reagált a vállalat részvényének árfolyama a hongkongi tőzsdén.

információtechnológia Kína távközlés Lenovo
Kapcsolódó cikkek