Cégvilág

Magyarországra is érkezett szennyezett tojás

Egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki.

Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert, melyet egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak – derül ki az Élelmiszerbiztonsági Gyorsriasztási Rendszerének (RASFF) ma délutáni információi alapján. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

Tízmilliónál is több szennyezett tojás került Németországba

A Hollandiából importált és rovarirtószerrel szennyezett tojások száma valószínűleg eléri a 10,7 milliót Németországban – számolt be pénteken a Rheinische Post lap a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatását idézve. Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy kiskereskedelmi forgalomba mennyi került már a szennyezett tojásokból – teszi hozzá a lap.

tojás fipronil Nébih
Kapcsolódó cikkek