Cégvilág

Rengeteg újítással készültek az IFA-ra a gyártók

Számos új okostelefonnal és számítógéppel ismerkedhetünk meg a következő napokban a berlini IFA-n, és az is kiderül, hogy milyen sisakok segítenek majd átélni a kevertvalóság-élményt.

Tegnap este, lapzártánk után a Samsung sajtótájékoztatójával lényegében elrajtolt a legnagyobb európai technológiai kiállítás és vásár, a berlini IFA. Bár a rendezvény hivatalosan csak szeptember 1-jén nyitja meg kapuit és szeptember 6-ig tart, a nagy gyártók közül többen már egy-két nappal korábban bemutatják, hogy mivel is érkeztek a német fővárosba. Az IFA jelentőségét nemcsak a számos ismert márka adja, hanem az is, hogy ezen a rendezvényen ismerkedhetünk meg azokkal az eszközökkel, amelyek majd a karácsonyi vásárlási szezon sztárjai lesznek.

A Samsung a múlt héten jött elő az igazi nagy újdonsággal, a Galaxy Note 8-cal, így Berlinben egész más kerül a középpontba: a társaság két viselhető okoseszközét is megismerhetik az érdeklődők, a sportolást segítő Gear Fit 2 Prót, valamint az új okosórát, a Gear Sportot. A másik nagy dél-koreai gyártó, az LG viszont erre az eseményre is tartogatott egy csúcstelefont, ma mutatják be az LG V30-at. A tavalyi V20 utódja az eddigi hírek szerint hatalmas, 6 hüvelykes OLED-kijelzővel érkezik, és igazodva a mobilpiaci trendekhez, szinte alig lesz kávája, hátul pedig két kamerát helyeztek el.

Star wars-os kiterjesztettvalóság-eszköz jöhet a Lenovótól.
Forrás: AFP

A Sony is prémiumkészülékekkel készül Berlinre, ám a japán cég egyelőre ragaszkodik saját formavilágához, így sem nagyon vékony keretre, sem dupla hátoldali kamerára nem számíthatunk az Xperia XZ1 és XZ1 Compact esetében. Viszont az eddigi hírek szerint a nagyobb készülék 19 megapixeles hátlapi kamerát kapott, az egyik modell 5,2 hüvelykes Full HD kijelzővel rendelkezik, és a Qualcomm Snapdragon 835-ös csipet tették bele a nagyobb teljesítmény érdekében.

A meghatározó technológiai cégek közül természetesen ott lesz a Lenovo is az IFA-n, és a cég részéről mind a mobilüzletág (amelyet most már a Motorola képvisel), mind a számítógépes vonal esetében izgalmas újdonságokra számíthatunk. A Motorola a Moto X4-et viheti el Berlinbe, amely ívelt kijelzővel és dupla kamerával rendelkezik, és amelyet közvetlenül a Moto Z termékcsalád alá pozicionál a gyártó. A Lenovo is ma mutatja meg újdonságait, és a beharangozó videó szerint a Yoga termékcsalád új tagjai mellett egy igazán izgalmas eszközzel is megismerkedhetünk majd. Először a múlt hónapban, a D23 eseményen hallhattak az érdeklődők arról, hogy a vállalat a Disney-vel összefogva egy Star Wars-tematikájú kiterjesztettvaló­ság-készüléken dolgozik. Akkor sok részletet nem árultak el az újdonságról, de az IFA-ra invitáló videón is feltűnik, így bízhatunk abban, hogy kiderül, pontosan mit is tud a berendezés.

A virtuális és a valódi világ vegyítése egyébként meghatározó szerepet játszhat az idei berlini eseményen, köszönhetően a Microsoft fejlesztésének, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó gyártóknak. Az IFA-n ugyanis egy egész sor olyan készüléket mutatnak be, amely a Windows Mixed Reality megoldásra épül. A speciális virtuálisvalóság-sisakok és a hozzájuk tartozó vezérlők egyébként elég kedvező áron lesznek elérhetők, a hírek szerint lesznek olyan konstrukciók is, amelyekben akár 400 dollárért meg lehet majd venni őket. Persze ahhoz, hogy valóban élvezni lehessen a sisakok nyújtotta virtuális valóságot és az abban játszott játékokat, egy meglehetősen erős számítógépre van szükség, amellyel HDMI-csatlakozón keresztül lehet összekötni a virtuálisvalóság-készülékeket. Az ősszel megjelenő Windows 10 alkotói frissítés már erősen épít majd a kevert valóságra, és a Minecraft és a Halo játékok is futtathatók lesznek a sisakokon.

IFA
Kapcsolódó cikkek