Cégvilág

Szennyezett tojás: a termelőké a felelősség

Az elsődleges felelősség a termelőké az illegális készítményekkel kezelt tojások ügyében, az érintett vállalkozók maguk hívják vissza termékeiket – figyelmeztet az országos főállatorvos.

Az országos főállatorvos figyelmeztette a baromfitartókat, hogy saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből, amennyiben illegális készítménnyel kezelték állományukat vagy a felhasznált készítményeknél fennáll a szerhamisítás gyanúja – közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy az EU élelmiszerbiztonsági alapelveinek megfelelően az ügyben az elsődleges felelősség a vállalkozóké. Hozzátették, hogy az elmúlt napokban feltárt esetek miatt fokozottan ellenőrzik a magyarországi telepeket, a laboratóriumi és a nyomonkövetési vizsgálatok folyamatosan zajlanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn jelentette be, hogy laboratóriumuk az augusztus elején indult célellenőrzés során fipronilt mutatott ki belföldről származó friss tojásban . Elrendelték a kifogásolt tétel kivonását a forgalomból és hangsúlyozták, hogy az termékek mellett a magyarországi termelőktől származó tojásokat is kiemelten ellenőrzik.

Korábban megírtuk, hogy a Tojásszövetség szerint továbbra is biztonságos a magyarországi étkezésitojás-termelés. A szervezet intéző bizottságának tagjai ennek igazolására maguk kezdeményezik, hogy a Nébih ellenőrzést folytasson le náluk, és ennek vállalására biztatják a szövetség többi tagját is.

Földművelésügyi Minisztérium tojás fipronil Nébih
Kapcsolódó cikkek