Cégvilág

Fazekas: fontos a képzett agrár szakemberek sokasága

Az agrárium sikerességének egyik legfontosabb záloga a jól képzett, korszerű gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek sokasága – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján mondott beszédet pénteken, ahol rámutatott: a képzett szakemberek sokasága az agrárium sikerességének záloga. A Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 47 intézmény 62 helyen, a tavalyinál valamivel több, 21 ezer diákkal kezdi meg az idei tanévet.

A minisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a szakképzésben, ezért kötelessége, hogy intézményei korszerű tudást adjanak, elhelyezkedési lehetőséget biztosítsanak az ágazatban, kielégítsék a igényeit – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
Forrás: MTI

Fazekas Sándor, a Kaposvári Egyetem egyik nagyelőadójában tartott eseményen iskolaigazgatók, pedagógusok, diákok előtt szólt arról, hogy a felsőoktatási intézmény szomszédságában működő Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola teljesítménye és kihasználtsága kiváló, tanulói létszáma a 2009/2010-es tanév óta átlagosan évente harminccal nő. Az iskola magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul a magyar mezőgazdaság további erősödéséhez, hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez, a szakemberek utánpótlásának biztosításához – közölte. Hozzátette: az intézmény értékes része a képzés fejlesztésével az agrárium, a vidéki megélhetés segítésére létrehozott FM-iskolahálózatnak.

A miniszter kitért arra, komoly kihívás a mezőgazdasági szakmák presztízsének visszaállítása. Ennek érdekében a tanárok odaadással, kitartással dolgoznak, de „a diákok is elszánt munkát vállalnak”, a szaktárca pedig azon is dolgozik, hogy kellő forrást biztosítson az iskolák fejlesztéseihez.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy Somogy alapvetően „agrármegye”, ezért a következő évek helyi európai uniós fejlesztéseinek nagy része a természeti adottságokra épül, a mezőgazdasághoz kapcsolódik.

Végvári György, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese azt mondta, az agrárszakma „az élet szakmája”, hiszen képviselőinek egészséges, nagy biológiai értékekkel rendelkező élelmiszerrel kell ellátniuk a világ egyre gyarapodó népességét.

Arra kérte a diákokat, tanuljanak, hogy részt vehessenek Magyarország élelmiszerellátásában, s közülük minél többen folytassák tanulmányaikat a Kaposvári Egyetemen.

Földművelésügyi Minisztérium Biró Norbert Fazekas Sándor agrárszakemberek kaposvári egyetem
Kapcsolódó cikkek