Cégvilág

Gombamód szaporodnak a szélparkok Szerbiában

A balkáni ország első szélerőművét nem is olyan régen, 2015 őszén adták át rendeltetésének. Azóta azonban még két újat építettek, és további szélparkok kiépítését is bejelentették.

A balkáni ország első szélerőművét nem is olyan régen, 2015 őszén adták át rendeltetésének. Azóta azonban még két újat építettek, és további szélparkok kiépítését is bejelentették. Az év végéig a vajdasági Bánság területén található Alibunár település mellett felszerelik a Malibunar szélerőműpark négy új szélturbináját, melyek évi 25 ezer MW-nyi elektromos energiát állítanak majd elő. A beruházás értéke 14 millió euró, a megtermelt energia 7200 átlagos szerbiai háztartás ellátásához elegendő. A beruházó a belga Elicio, melynek igazgatója, Peter Goderis elmondta, hogy a következő hét évben további 21 szélturbina felszerelését tervezik. A Malibunar szélpark első turbinája a tervek szerint már novemberben megkezdi működését.

Az alibunárinál is nagyobb, 38 turbinás, 104,5 MW teljesítményű szélpark kiépítésébe kezd az izraeli Enlight Renewable Energies is még az idén. A projekt egyik hitelezőjeként az Erste Bank képviselője jelentette be, hogy szintén a szeles időjárásáról ismert Bánság déli részén, Antalfalva (Kovacica) mellett kezdik meg a 189 millió eurós beruházás kivitelezését. Csak ez utóbbi szélpark a számítások szerint évi 247 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Az országban egy 2014-ben elfogadott törvény teszi lehetővé, hogy magánvállalatok is szélparkokat és más megújuló energiaforrásokkal működő erőműveket építhessenek. Szerbiának – az uniós elvárásoknak megfelelően – 2020-ra a mostani 21-ről 27 százalékra kell növelnie a megújuló forrásokból származó energia arányát. Ez 1092 MW előállítását jelenti. Az állam terve szerint ebből 500 megawattot a szélerőművek termelnek majd. Még 2010-ben elkészültek az első elemzések azzal kapcsolatban, hogy mekkora haszonnal lehetne Szerbiában szélerőműveket építeni, illetve hogy mely térségek a legígéretesebbek e tekintetben, az eredmény pedig azt mutatja, hogy az ország nagy része alkalmas erre a célra.

Szerbia energia szélpark
Kapcsolódó cikkek