Cégvilág

Milliárdos kiadásokat okoz az allergia

Tavaly augusztus és idén július között több mint 2,6 millió doboz vényköteles patikaszert váltottak ki az allergiások Magyarországon.

Tavaly augusztus és idén július között több mint 2,6 millió doboz vényköteles patikaszert váltottak ki az allergiások Magyarországon. Egyes becslések szerint akár évi 40 milliárd forintot is fordítanak az allergiás betegek a tüneteik enyhítésére, ebben benne vannak a vény nélkül kapható készítmények is. A vényköteles gyógyszerekért 2,7 milliárd forintot fizettek ki a betegek. Szájon át szedhető antihisztamint 1,4 milliárd forintért váltottak ki, szteroidos orrspray-ért 1,2 milliárd forintot fizettek, szemcseppért és szemkenőcsért pedig 19 millió forintot, mindezekből több mint 18 ezer doboz fogyott egy év alatt – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Orrspray-ből évről évre jelentős forgalombővülésről számolnak be a gyógyszergyártók. A Sanofi egy év alatt csaknem félmillió dobozzal adott el belőle, emellett háromszázezer feletti nem vényköteles allergia elleni pirulát értékesített a gyógyszertárakban.

Az allergia kezelésére szolgáló tabletták piacán a teljes éves forgalom több mint felét a május és szeptember közötti időszak adja, amikor megnő a kereslet a szezonális allergia elleni szerekre – írta a Sanofi a Világgazdaságnak. Két népszerű, vény nélkül kapható pirula és orrspray a Sanofi forgalmának 12 százalékát teszi ki.

Tavaly 261 ezren vettek részt a társadalombiztosító által finanszírozott allergiavizsgálaton. Az Emmi adatai szerint ez 3,4 millió beavatkozást jelentett. A minisztérium a Világgazdaságnak azzal indokolta az esetszám és a beavatkozások közötti jelentős különbséget, hogy az allergológusnál történő megjelenés során több szűrést is elvégeznek. Magyarországon az Emmi adatai szerint 334 intézmény rendelkezik allergológiai és klinikai immunológiai vizsgálatok végzéséhez szükséges engedéllyel.

Az allergiás nátha a leggyakrabban előforduló allergiás betegség a fejlett országokban, a lakosság mintegy 25 százalékát érinti. A Sanofi szerint az allergiások számának növekedése nem jelent automatikusan forgalomnövekedést a gyógyszergyártó cégeknél. Az érintettek sokszor hosszú utat járnak be a betegségük felismerésétől addig, amíg kezelni kezdik a tüneteiket.

A Richter vény nélküli (OTC) portfóliójának mintegy 2 százalékát teszik az antihisztamin-tartalmú készítmények. A vényköteles termékek dobozforgalma másfélszerese az OTC-piacnak. Évről évre egyre nagyobb forgalom terelődik át a vényköteles patikaszerekre, mivel ezek ára kedvezőbb, mint az OTC-készítményeké – közölte a Richter. Ugyanakkor fogyasztói szokásokat vizsgáló adatokból az látszik, hogy allergiaellenes készítményeket a lakosság 7 százaléka használ.

Magyarországon a parlagfű pollenkoncentrációja egy év alatt tíz százalékkal nőtt – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet adataiból. Míg tavaly szeptemberben egy köbméter levegőben 450 darab pollent mértek, addig idén már 500 darab pollen irritálta az allergiásokat.

allergiás allergia gyógyszerforgalom allergia szezon
Kapcsolódó cikkek