Cégvilág

Több az importált UHT-tej

Bár sokan riogatnak vele, karácsonykor nem lesz vajhiány – jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejpiaci konferencián Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Bár sokan riogatnak vele, karácsonykor nem lesz vajhiány – jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejpiaci konferencián Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az európai vajkészlet lenullázódott, a termelés pedig az első félévi adatok szerint 5,2 százalékkal csökkent, eközben pedig az árak emelkedtek. Mivel ez a fogyasztói árakban is megjelenik, Harcz szerint a csökkenő fogyasztás miatt sem kell hiánytól tartani.

A körülbelül egy éve véget ért kétéves tejválság következtében sok gazda visszafogta a tejtermelést, és most kezd helyreállni az európai tejfelvásárlás. A terméktanács ügyvezetője szerint a magyarországi válságkezelés sikerét jelzi, hogy nálunk júniusban csupán 0,6 százalékkal maradt el a felvásárolt tej mennyisége az egy évvel korábbitól, míg például Szlovákiában 4,3, Csehországban 1,6, Franciaországban 4, Horvátországban pedig 5,7 százalékos volt a csökkenés.

A felvásárlási árak azonban messze az európai átlag alatt vannak, és hét-nyolc hónapja nem mozdulnak a 91-92 forintos szintről, miközben az önköltség 100-105 forint között van. Ahhoz, hogy most ne legyen veszteséges a termelés, az az 52 milliárd forintos támogatás is kellett, amelyet tavaly fizettek ki a tejtermelőknek.

Idén trendforduló volt a hazai fogyasztásban, miután a 2011 és 2016 között folyamatosan emelkedő mennyiségben értékesített UHT-tejek forgalma az idei év első nyolc hónapjában 17 ezer tonnával, vagyis 15 százalékkal esett. A kieső mennyiséget az egyéb tej kategóriába sorolt termékek piacának 6 ezer tonnás bővülése sem tudta ellensúlyozni. Eközben pedig az UHT-tejeken belül az aránya nőtt, az év eleji 21-ről 26 százalékra.

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója elmondta: ha hazai termelésű GMO-mentes szójával váltják ki a takarmányozásban az importszóját, az literenként 0,5-1 forinttal drágítja a tej termelői árát. Mint mondta, napokon belül a polcokra kerülnek a „GMO-mentes” jelöléssel ellátott tejek, amelyeket az Alföldi Tej Kft. dob a piacra.

UHT tej
Kapcsolódó cikkek