Cégvilág

A vártnál kevesebb lakás cserélt gazdát az USA-ban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 106,3 pontra csökkent. Júliusban még 109,1 ponton, júniusban pedig 110,0 ponton állt a mutató.

Az index augusztusi értéke 2016 januárja óta a legalacsonyabb, akkor 106,1 pontot mértek. Az index értéke az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal, éves összevetésben szintén 2,6 százalékkal esett vissza. Elemzők havi szinten 0,5 százalékos csökkenésre számítottak a júliusban mért 0,8 százalékos csökkenés után.

A Harvey és az Irma hurrikán által sújtott területeken valószínűleg a tavalyi szint alá eshet a használtlakás-értékesítések száma idén a NAR közleménye szerint.

Forrás: AFP

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva ismét rámutatott: szűkös a kínálat az ország túlnyomó részében, nem elégséges a kereslet kielégítéséhez. A potenciális vevőket sok esetben visszariasztja a korlátozott választék, valamint a túl gyorsan emelkedő ingatlanárak, ezért sokan úgy dönthettek, hogy inkább elhalasztják a lakásvásárlást.

USA ingatlaneladás National Association of Realtors ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek